Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová simulace a modelování v materiálovém inženýrství (PSMMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSMMI - Počítačová simulace a modelování v materiálovém inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá poznatky o různých přístupech k modelování a k predikci struktury a vlastností kovových materiálů,které nacházejí stále širší využití v materiálovém inženýrství.Student získá znalosti potřebné pro volbu optimálního počítačového software pro řešení konkrétního problému.Student získá poznatky o databázových systémech v oblasti materiálového inženýrství.Student bude umět využívat nejrozšířenější software pro predikci struktury a vlastností kovových materiálů (programyTHERMOCALC, DICTRA, DIGIMAT, MAT.DB, SYSWELD, atd.)Student bude schopen predikovat strukturu a vlastnosti kovů a slitin v závislosti na parametrech jejich technologickéhozpracování.

Osnova

1. Role matematického modelování a simulace v moderním materiálovém inže-nýrství. 2. Využití výpočetní techniky při řízení technologických procesů v metalurgii, predikci vlastností a strukturykovových materiálů. Databázové systémy v ob-lasti materiálového inženýrství.3. Příklady aplikací software ve výuce materiálového inženýrství a výzkumu kovových materiálů (databáze MAT.DB,software Solder Alloys, Software for Materials Science, software Materials Selector, Digimat MSC Software).4. Metoda CALPHAD – výpočet termodynamické rovnováhy pomocí software THERMOCALC (fázové diagramy – binární, ternární,izotermické řezy).5. Termodynamické vlastnosti složek a fází, chemických reakcí, rovnovážná a nerovnovážná solidifikace slitin, metastabilnírovnováhy, pararovnovážný stav.6. Hnací síla při nukleaci, oxidační procesy, Pourbaixovy diagramy, uspořádání slitin na velkou vzdálenost.7. Simulace kinetiky procesů pomocí software DICTRA – difuzí řízené trans-formace ve slitinách, teorie multisložkovédifuze. 8-9. Aplikace software DICTRA v oblasti tepelného zpracování slitin: homoge-nizace slitin, cementace, nitridace,fázové transformace v reálných systémech. Evoluce mikrostruktury – nukleace, růst a hrubnutí fází, precipitačnísekvence.10. Interdifuze ve vícesložkových materiálech.11. Simulace procesu svařování – software SYSWELD (predikce mikrostruktur-ních změn, tvrdosti, vnitřních napětía deformací během svařování). 12. Modelování a simulace krystalizačních procesů a rafinace kovů a polovodičů.13-14. Software pro predikci vlastností kovů a jejich slitin na základě parametrů tepelného zpracování.

Literatura

DRÁPALA, J., VODÁREK, V. Počítačová simulace a modelování v materiálovém inženýrství. Studijní opora, VŠB – TUOstrava, 2013.Software z oblasti materiálového inženýrství. Licence na VŠB – TU Ostrava.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jaromír Drápala, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaromír Drápala, CSc.prof. Ing. Vlastimil Vodárek, CSc.