Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přenos tepla a hmoty (PTH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTH - Přenos tepla a hmoty, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Probírá základy přenosu hybnosti při proudění vazkých kapalin, přenosu tepla vedením , prouděním a sáláním včetně přenosu hmoty vedením a prouděním. Samostatná část popisuje základy modelování přenosových jevů a numerické modelování nestacionárního přenosu tepla a hmoty. Navazuje na předměty termomechnaika a sdílení tepla.

Osnova

Základní zákony a analogie přenosových jevů. Přenos hybnosti, Eulerova, Navier-Stokesova a Bernouliho rovnice protřírozměrné uspořádání, newtonské a nenewtonské tekutiny.Přenos energie, slupkové bilance, Fourier Kirchhoffova rovnice, volba počátečních a okrajových podmínek.Přenos hmoty,.I. a II. Fickův zákon difuze,.Teorie podobnostia modelování, věty podobnosti, základní metody teorie podobnosti, analýza přenosu hybnosti, energie a hmoty .Nestacionárnívedení tepla, analytické řešení.Numerické metody řešení nestacionárního sdílení tepla, explicitní a implicitnímetoda,.Přirozená a nucená konvekce.Výměníky tepla, výpočet a konstrukce, numerické řešení, přestupu tepla ve výměnících,deskové výměníky.Přestup tepla při varu, druhy a režimy varu.Přestup tepla při kondenzaci,.Přenosové jevy na fázovémrozhraní.Konvektivní přenos hmoty,.Nestacionární přestup hmoty, analytické a numerické řešení.Přenos tepla zářením, sálání pohlcujícím prostředí, numerická řešení, radiační pyrometry.Matematickémodelování přenosových jevů, matematický třírozměrný model, řešení výpočtů modelem Fluent.Zviditelňování přenosových jevů.

Literatura

1. P. Kolat: Přenos tepla a hmoty. VŠB Ostrava. 1990. 266 s.2. Z.Kadlec:Základy sdílení tepla, SPBI Spektrum. ISBN:80-902001-1-7 3. M.Sazima a kol.: Teplo. SNTL Praha.1990. ISBN 80-03-00043-2 . 588 s.4. M.Rédr: Základy tepelné techniky.SNTL Praha. 1992.ISBN 80-03-00366-0 . 675 s.5. P.Stehlík.: Tepelné pochody. VUT Brno.1991. ISBN80-214-0363-2. 130 s.6. Z.Dvořák.: Sdílení tepla a výměníky. ČVUT Praha. 1995. ISBN 80-01-00830-4. 120 s.7. http://www.fs.vsb.cz/KE

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Kadlec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav Honus, Ph.D.doc. Ing. Zdeněk Kadlec, Ph.D.prof. Ing. Pavel Kolat, DrSc.Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.