Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přenos tepla a hmoty v požární ochraně (PTHPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTHPO - Přenos tepla a hmoty v požární ochraně, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- definovat základní zákony přenosových jevů- popsat difúzní procesy - aplikovat hydrodynamické a termokinetické rovnice

Osnova

Výběr kapitol bude proveden na základě orientace doktorské disertační prácespolečně se školitelem. Stručná charakteristika a základní zákony přenosových jevů. Difuze, vedení tepla jako přenosové jevy. Obecný tvar diferenciální rovnice vedení tepla a difuze, podmínky jednoznačnosti úloh a metody řešení rovnice. Analytické, numerické a analogové postupy řešení. Teorie podobnosti. Tepelná a difusní kritéria podobnosti, tvary kriteriálních rovnic. Vedení tepla. Stacionární vedení a prostup tepla tělesy jednoduchých geometrických tvarů, význam a použití pro účely PO. Přenos tepla konvekcí beze změny skupenství tekutiny. Hydrodynamické a termokinetické rovnice. Tepelná konvekce při změně skupenství na pevném povrchu. Teorie blánovékondenzace, vliv přítomnosti nekondenzujícího inertního plynu. Kondenzace kapičková. Var kondenzace v objemu, význam pro účely PO. Záření tuhých těles. Přenos tepla zářením v dokonale průteplivém prostředí, soustava uzavřená a tzv. otevřená. Volba soustavy, vliv odrazného záření. Záření pohlcujícím prostředím, záření plynů, záření plamene. Řešení v ustáleném teplotním poli, stínicí stěny a odrazné a pohlcující. Postu řešení při zadání hustoty tepelného toku. Nestacionární vedení tepla. Analytické metody, postup při řešení nejznámějších jednorozměrných úloh. Řešení jednorozměrnýcha vícerozměrných úloh při okrajových podmínkách popisujících co nejpřesněji tepelné působení na povrch těles připožáru. Difuse. Molekulární a konvektivní difuse. Difuse stacionární a nestacionární. I. a II. Fickův zákon. Závislostdifuse na teplotě, aktivační energie. paralelní a sériová difuse. Rychlostní konstanta difuse. Závislost rychlostidifuse na hydrodynamických (aerodynamických) režimech.Efektivní tloušťka difusní vrstvy. Difuse následovaná chemickoureakcí. Úloha difuse v homogenní a heterogenní kinetice. Význam difusních pochodů v procesu hoření a hašení.

Literatura

RIEGER, F., ŠESTÁK, J.: Přenos hybnosti, tepla a hmoty. Vydavatelství ČVUT Praha (1996)BIRD, R.B., STEWART, W.E., LIGHTFOOT, N.N. Přenosové jevy. Academia Praha 1968.STEIDL, H., NEUŽIL, L., FOŘT, I., VLČEK, J. Úvod do proudění tekutin a sdílení tepla. Academia Praha 1975.KALOUSEK,J. Základy fyzikální chemie hoření, výbuchu a hašení. Edice SPBI Spektrum, Ostrava, 2000 (II. vydání)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jana Dobrovská, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jana Dobrovská, CSc.