Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliva a topné systémy (PTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTS - Paliva a topné systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět-Znalost primárních zdrojů energie, znalosti a dovednosti spalovacích výpočtů základních druhů paliv. Fyzikálnía chemické základy teorie hoření. Znalost základních typů hořáků a metodiky výpočtů.

Osnova

Základy teorie hoření, podmínky hoření. Difúzní a kinetická oblast hoření. Chemická kinetika hoření, základní principy, vliv teploty, koncentrace a tlaku na rychlost reakce. Řetězové reakce, Fyzikální vlastnosti ovlivňující reakce hoření.)Podmínky vznícení a hoření plynné směsi. Aktivační energie, zápalná teplota, meze vznětlivosti, jejich závislost na teplotě a tlaku. Vliv katalyzátorů a inhibitorů. Stabilizace fronty hoření v laminárním a turbulentním proudu. Hoření tuhých a kapalných paliv. Hořáky, klasifikace, základní typy, vlastnosti. Topné systémy a jejich aplikace v praxi..

Literatura

[1] RÉDR, M., PŘÍHODA, M. Základy tepelné techniky. 1. vyd. Praha : SNTL 1991. 680 s.[2] BENEŠ. M. a kolektiv: Plynárenská příručka. Praha : GAS, 1997. 1192 s. ISBN 80-902339-6-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Toman, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Toman, CSc.