Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní a technogenní surovinové zdroje (PTSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTSZ - Přírodní a technogenní surovinové zdroje, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání teoretických znalostí o genezi a využití přírodních a technogenních surovinových zdrojů.Pochopení vztahu mezi jejich genezí a kvalitou a praktická aplikace v terénu.

Osnova

Nerostná surovina, ložisko, přírodní zdroj. Faktory ovlivňující jejich význam. Význam nerostných surovin pro lidskou společnost. Mineralogické složení ložisek nerostných surovin. Druhy klasifikací přírodních zdrojů a ložisek nerostných surovin. Tvary ložiskovýchtěles. Genetická klasifikace ložisek nerostných surovin. Průmyslové typy ložisek rudných. Průmyslové typy ložiseknerudných. Průmyslové typy ložisek palivoenergetických surovin. Ložiska hydrominerálních surovin a plynů. Hlavní typy technogenních nerostných surovin. Trendy využití palivoenergetických, rudných, nerudných a hydrominerálních surovin. Přehled nerostné surovinové základny České republiky. Stručný přehled nerostných surovin Evropy a světa. Přehled ložisek nerostných surovin České republiky důležitých jako montanistické objekty zajímavé z hlediska turistického ruchu.

Literatura

1) Jirásek J., Sivek M., Láznička P.: Ložiska nerostů. Anagram, Ostrava, 2010. 2) Jirásek J., Vavro M.: Nerostné suroviny a jejich využití. MŠMT a VŠB - TU Ostrava, Ostrava, 2008. 3) Havelka J.: Ložiska a průmyslové typy nerostných surovin. VŠB Ostrava, 1993, 126 s.4) Starý J. (ed.): Surovinové zdroje České republiky. Nerostné suroviny 2012: Statistické údaje do roku 2011. Českágeologická služba, Praha, 2012, 236 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Duraj, Ph.D.doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.