Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čerpací technika (PumpEng)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PumpEng - Čerpací technika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí z Mgr. studia v oblastech čerpací techniky souvisejících s tématem doktorskéhostudia. Studenti budou vycházet ze znalostí získaných v magisterském studiu a dále je rozvíjet v konkrétních oblastechzaměřených na funkci čerpadel, jejich vlastnosti a parametry, charakteristiky, hydraulický návrh průtokových částí,aplikaci hydrodynamické podobnosti, vyšetřování proudových polí v čerpadle s využitím numerického modelování.

Osnova

1.Princip činnosti hydrodynamických strojů, charakteristické vlastnosti hydrodynamických strojů, oblast použití, parametry čerpadla2.Kinematické poměry v oběžném kole hydrodynamického čerpadla, Eulerova rovnice hydrodynamického čerpadla, teoretická charakteristika čerpadla.3.Vliv konečného počtu lopatek, ztráty v čerpadle, skutečná charakteristika čerpadla4.Hydrodynamická podobnost HČ, součinitel rychloběžnosti, aplikace PI-teorému na N-S rovnici, podobnostní čísla.5.Aplikace HD podobnosti čerpadel: přepočet charakteristik při změnách provozních parametrů, modelování, přepočet parametrů z modelu na dílo. 6.Vliv fyzikálních vlastností čerpané kapaliny na průběh charakteristických křivek čerpadla 7.Návrh radiálního oběžného kola hydrodynamického čerpadla 8.Průtokové kanály statorů čerpadel. Hlavní zásady hydraulického řešení spirály a radiálního rozvaděče.9. Sací schopnost čerpadla, kavitace10.Výpočet axiální síly a řešení jejího vyrovnání.11.Typizace čerpadel, zkoušení čerpadel.12.Základní typy HD čerpadel13. Numerické modelování proudění v čerpadle.

Literatura

MELICHAR, Jan; BLÁHA, Jaroslav. Problematika soudobé čerpací techniky. Praha: ČVUT, 2007. ISBN 978-80-01-03719-5 .BLÁHA, J., BRADA, K. Příručka čerpací techniky. 1. vyd. Praha: ČVUT, 1997. 289 s. ISBN 80-01-01626-9 . BLÁHA, J.; BRADA, K. Hydraulické stroje. 1st edition Praha: SNTL, 1992. 747p. ISBN 80-03-00665-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.