Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava výroby v dolech a lomech (PVDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVDL - Příprava výroby v dolech a lomech, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat teoretické a praktické dovednosti v oblasti přípravy výroby a projektování na dolech alomech.

Osnova

Osnova přednášek:1. Legislativa, spojená s přípravou výroby v dolech a lomech a jejich projektováním.2. Způsoby hodnocení ložiskových poměrů ve stanoveném dobývacím prostoru.3. Přehled těžební problematiky hlubinných dolů černouhelných, hnědouhelných, lignitových, rudných, nerudných a uranových.4. Koncepční řešení základní otvírky dolu a zástavby jeho povrchu.5. Strategie odrubávání zásob.6. Možné způsoby řešení dopravy (horizontální, úklonné i vertikální).7. Zásady pro efektivní přípravu výroby v hlubokých dolech.8. Náplň přípravy výroby na lomech.9. Stanovení kapacit výroby, časové fondy dobývací a dopravní technologie.10. Řešení výsypných prostorů, kapacity, směrování toků odklizu.11. Projekty odvodňování, nasazování pomocné mechanizace, posuzování dobyvatelnosti hornin a zemin.12. Technicko-ekonomičtí ukazatelé, charakterizující celkovou koncepci dolu či lomu.13. Plány otvírky, přípravy a dobývání, důlně-technické plány a technologické postupy, technické režimy.14. Členění projektu dolu či lomu, resp. jeho části se zvláštním zřetelem na ekonomiku a projekt organizace výstavby a provozu. Modelové a počítačové projektování.

Literatura

Grygárek,J., Vítek,A.: Příprava výroby v dolech a projektování. Učební text Institutu hornického inženýrství, Ostrava, 1996Šiška,L., Grygárek,J.: Základy projektování dolů, vysokoškolská učebnice, Praha, SNTL/ALFA, 1975Kryl,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skriptum ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997, 282 s.Kryl,V., Milič,J.: Technologie lomového dobývání uhelných ložisek II. – Dobývání v obtížných podmínkách, ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1993, 117 s.Kryl,V., Vavruška,O.: Návrhy do cvičení z lomového dobývání, skripta ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1988, 202 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.Ing. Václav Zubíček, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.