Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování v operačních systémech (PVOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVOS - Programování v operačních systémech, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s pokročilými programovacími technikami v operačních systémech. Po absolvovánípředmětu bude student schopen navrhovat své programy efektivně, aby maximálně využíval dostupné programovací technikuoperačního systému a výsledné programy byly maximálně efektivní. Získané programátorské zkušenosti bude schopenaplikovat i v jiných programovacích jazycích.

Osnova

Přednášky:1. Práce s procesy, možnosti vytváření nových procesů, jejich řízení. Práce se signály a jejich zpracování.2. Práce se soubory a I/O zařízeními. Paměťově mapované soubory.3. Režim blokující a neblokující. I/O operace synchronní a asynchronní.4. Sokety, jejich možnosti, nastavení parametrů a chování, základní zabezpečení.5. Základní použití zabezpečené komunikace přes SSL.6. Pokročilé techniky meziprocesní komunikace, jejich efektivita a vhodnost použití.7. Diagnostika OS, sledování datových toků pro I/O zařízení a jednotlivé procesy.8. Vlastnosti plánovačů procesů, jejich nastavování, RT procesy.9. Virtuální OS, typy a konstrukce10. Souborové systémy. Základní vlastnosti, žurnálovací souborové systémy a systémy pro flash paměti.11. Implementace vlastního SS, jeho zasazení do user-space.12. Ovladače zařízení, jejich vývoj, koncepce, tvorba a ladění.Cvičení (probíhají v počítačové učebně):1. Procesy, signály a jejich zachycení a maskování.2. Funkce select a poll, blokující a neblokující I/O komunikace.3. Asynchronní I/O operace.4. Sokety, způsoby nastavování jejich chování a vlastností.5. Zabezpečená komunikace přes SSL.6.-7. Prostředky meziprocesní komunikace.8.-9. Komunikace s I/O zařízeními.10. Připojení souborového systému na uživatelské úrovni.11. Sledování datových toků I/O zařízení a síťových rozhraní.12. Priority procesů a vláken.

Literatura

W. Richard Stevens, Stephen A. Rago, Advanced Programming in the Unix environment, Addison-Wesley Professional;3rd edition (May 24, 2013), ISBN: 0321637739 Robert Love, Linux System Programming: Talking Directly to the Kernel and C Library, O'Reilly Media; Second Editionedition (June 8, 2013), ISBN: 1449339530 Andrew S. Tanenbaum, Modern Operating Systems, Prentice Hall; 4 edition (March 20, 2014), ISBN: 013359162X

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Olivka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Olivka, Ph.D.