Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování výrobních procesů (PVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVP - Projektování výrobních procesů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí zpracování technologického postupu a metod rozmístění pracovišť, rozborupráce a stanovení norem času práce, použití metod standartizace a kapacitních výpočtů. Dále je cílem znalost požadavkůpro návrh konkrétních technologických pracovišť.

Osnova

Přednášky:1.Technologičnost konstrukcí, základny, výrobní procesy2.Technické normování výkonu ve strojírenské výrobě. Normy a normativy.3.Určení výrobní dávky, spotřeba času práce4.Technologické a ostatní základny, použití, význam. Metody standardizace.5.Výrobní proces. Operace jednoduché a složité, koncentrace operací.6.Vliv rozvoje techniky a organizace práce na skladbu pracnosti.7.Metody rozboru materiálového toku ve výrobním procesu.8.Metody rozmísťování technologických pracovišť.9.Kapacitní výpočty, základní pojmy a metodika.10.Navrhování mechanických provozů pro kusovou, sériovou a hromadnou výrobu, volba strojů a zařízení.11.Navrhování pomocných oddělení mechanických procesů, nářaďovny, brusírny, výdejny.12.Navrhování montáží pro kusovou, sériovou i hromadnou výrobu.13.Projektování sléváren, kováren, svařoven - metodický postup.14.Pomocná technologická pracoviště15.Postavení a úloha v TPVCvičení:1. Zadání programu, úvod2. Zpracování technol. postupů3. -“-4. Výběr strojů a zařízení5. Normování práce6. Výrobní dávky, rentabilita7. Kapacitní propočty8. Volba nástrojů a přípravků9. Symboly a značky v projekt.10.Návrh technolog. pracovišť11.-“-12.Zpracování dat na PC13.-“-14.Dispozice pracoviště, CADOtázky:1. Etapy technologického projektování a jejich obsah.2. Členění výrobního procesu, obsah výrobní dokumentace.3. Technologická operace, stanovení počtu a pořadí operací.4. Snižování pracnosti a koncentrace operací.5. Význam a úkoly normování. Normativy spotřeby času.6. Třídění spotřeby času práce z hlediska pracovníka a stroje.7. Metody stanovení normy času.8. Technologická základna, její význam a správná volba.9. Rozbor toku materiálu.10. Vliv hlavních faktorů na přesnost výroby.11. Volba strojů a zařízení, určení výrobní dávky.12. Stanovení rentabilnosti výroby v lisovnách.13. Konstrukčně technologická standartizace, metody, předpoklady pro zavádění.14. Uplatnění typové a skupinové technologie.15. Vliv rozvoje techniky a organizace práce na skladbu pracnosti.16. Rozbor výrobního programu, diagram P-Q.17. Druhy kapacitních výpočtů pro projektování technologických pracovišť.18. Problémy projektování dílen základní výroby, projektování dílen třískového opracování.19. Projektování sléváren20. Projektování kováren a lisoven.21. Projektování svařoven.22. Pracoviště tepelného zpracování.23. Pracoviště lakoven.24. Projektování nářaďoven, brusíren a výdejen.25. Projektování montáže.26. Symboly a značky pro grafické zpracování technologického projektu.27. Účast TPV při certifikaci výrobního systému nebo výrobku.28. Činitelé ovlivňující zpracování technologického projektu.29. Ergonomie a ekologie v projektování.

Literatura

[1] ZELENKA, A.- KRÁL, M. Metodika projektování výrobních procesů. Praha: SNTL Praha, 1984. 588s. ISBN 80-05-00709-4 [2] SMETANA, J. - JÁNOŠÍK, L. Projektování výrobních procesů a systémů (návody do cvičení). Ostrava: VŠB-TU Ostrava,1991. 142s. ISBN 80-7078-098-3 [3] SMETANA, J. Projektování technologických pracovišť. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1990. 195s. ISBN 80-7078-033-9 [4] SLÁČAL, J. Projektování výrobních procesů (návody do cvičení). Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1995. 151s. ISBN 80-7078-285-4

Požadavky

Žádné

Garant

Dr.Ing. Pavel Skalík

Vyučující

Ing. Vladimíra SchindlerováDr.Ing. Pavel Skalík