Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příjmy veřejných rozpočtů (PVR_K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVR_K - Příjmy veřejných rozpočtů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- identifikovat a definovat jednotlivé typy příjmů veřejných rozpočtů,- interpretovat znalosti o příjmech veřejných rozpočtů a analyzovat související legislativu,- vypočítat daňovou povinnost poplatníka u různých typů daní.

Osnova

a) přednášky1.Daňová propedeutika. Daňová soustava v České republice. Základní právní normy. Ostatní odvody daňového charakteru v České republice. Daňové poradenství.2. Daň a její konstrukční prvky: daňový subjekt, základ daně, sazba daně, způsob výběru daně.3. Daně z příjmů I.: Daň z příjmů fyzických osob. Poplatník daně, předmět daně, osvobození od daně, základ daně, sazba daně, slevy na dani, daňová povinnost. 4. Daně z příjmů II. Daň z příjmů ze závislé činnosti. Daň z příjmů z podnikání. Daň z příjmů z kapitálového majetku. Daň z příjmů z pronájmu. Daň z ostatních příjmů. Placení daně a zálohy na daň. 5. Daně z příjmů III. Daň z příjmů právnických osob. Poplatník daně, předmět daně, základ daně, položky odečitatelné od základu daně, sazba daně, slevy na dani.6. Daně z příjmů IV.: Odpisy. Daňová ztráta. Daňové investiční pobídky. Placení daně a zálohy na daň.7. Nepřímé daně I.: akcízy. Daň z minerálních olejů. Daň z vína a meziproduktů. Daň z piva. Daň z lihu a lihovin. Daň z cigaret a tabákových výrobků. Clo.8. Nepřímé daně II.: Daň z přidané hodnoty. Základní pojmy. Předmět daně. Osoby povinné k dani. Místo plnění. Základ daně a jeho výpočet. Sazba daně. 9. Nepřímé daně III.: Druhy plnění u daně z přidané hodnoty. Tuzemská plnění, intrakomunitární plnění a plnění ve vztahu ke třetím zemím. Nárok na odpočet a daňová povinnost.10. Majetkové daně I.: Daň z nemovitostí. Daň z pozemků a daň ze staveb. Poplatníci daně, předmět daně, daňová osvobození, základ daně, sazby daně.11. Majetkové daně II.: Převodové majetkové daně. Daň z dědictví, daň darovací a daň z převodu nemovitostí. Poplatníci daně, předmět daně, daňová osvobození, základ daně, sazby daně, výpočet daňové povinnosti. Daň silniční12. Správa daní a poplatků. Zásady daňového řízení. Úkony v daňovém řízení. Části daňového řízení. Řádné a mimořádné opravné prostředky v daňovém řízení. b) seminářeVysvětlení pojmů z přednášek. Výpočty konkrétních daňových příkladů jednotlivých daní. Vyplnění daňových přiznání.

Literatura

1) VANČUROVÁ, A., LÁCHOVÁ, L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Praha: VOX, 2010, ISBN 978-80-86324-86-9 .2) Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů3) Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů4) Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů5) Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů6) Zákon č. 16/93 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů7) Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů8) Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů9) Zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Tománek, CSc.

Vyučující

Ing. Bc. Jiří Bečica, Ph.D.Ing. Anna Kovářovádoc. Ing. Jiří Marek, CSc.doc. Ing. Petr Tománek, CSc.