Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence závažných havárií (PZH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZH - Prevence závažných havárií, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí v oblasti prevence závažných havárií u vybraných technologických procesů.Ve vazbě na identifikaci zdrojů rizika a kvantitativní hodnocení rizik je důraz kladen na přístup ke snižovánírizik – posouzení bezpečnostních opatření u jednotlivých technologických procesů. Bezpečnostní bariéry lze rozdělitnatechnická a organizační opatření, z dalšího pohledu na aktivní, pasivní nebo vyžadující lidskýzásah. Součástípředmětu je i hodnocení spolehlivosti lidského činitele, kdy chyby člověkajsou rozhodující příčinou havárií.

Osnova

Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí v oblasti prevence závažných havárií u vybraných technologických procesů.Ve vazbě na identifikaci zdrojů rizika a kvantitativní hodnocení rizik je důraz kladen na přístup ke snižovánírizik – posouzení bezpečnostních opatření u jednotlivých technologických procesů. Bezpečnostní bariéry lze rozdělitnatechnická a organizační opatření, z dalšího pohledu na aktivní, pasivní nebo vyžadující lidský zásah. Součástípředmětu je i hodnocení spolehlivosti lidského činitele, kdy chyby člověka jsou rozhodující příčinou havárií.

Literatura

Guidelines for Quantitative Risk Assessment, “Purple Book”,CPR 18E , TNO, The Hague 1999ARAMIS „Accidental Risk Assessment Methodology for IndustrieS in the framework of the SEVESO IIdirective“, User Guide, December 2004, http://aramis.jrc.itLees´ Loss Prevention in the Process Industries, Hazard identification, assessment and control, Third Edition,Edited by Sam Mannan, Elsevier 2005, ISBN: 0-7506-7555-1Guidelines for Chemical Process Quantitative Risk Analysis - CPQRA, Center for Chemical Process Safety ofthe American Institute of Chemical Engineers, New York, 1989, ISBN 0-8169-0402-2 Bernatík A.: Prevence závažných havárií I a II, SPBI, Ostrava, 2006, ISBN 80-86634-89-2

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Aleš Bernatík

Vyučující

prof. Dr. Ing. Aleš Bernatík