Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy zařízení komerční elektroniky (PZKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZKE - Principy zařízení komerční elektroniky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu umí student specifikovat základní vlastnosti zařízení komerční elektroniky z hlediska jejichfunkce, vlastností a základních principů činnosti. Student je schopen se orientovat v rozšířených uživatelskýchmanuálech a uplatnit nabyté znalosti v návaznosti na případný servis těchto zařízení. V předmětu jsou zakomponoványi pasáže, na základě jejichž absolvování získá student i minimální nezbytné znalosti z oblastí vf techniky, používanév oblastech komerční elektroniky. Získané poznatky tvoří součást všeobecných znalostí absolventa oboru Aplikovanáa komerční elektronika.

Osnova

Přednášky: Úvod do problematiky zařízení komerční elektroniky, všeobecné požadavky na výrobky a zařízení komerční elektroniky,elektromagnetická kompatibilita, prohlášení o shodě. Elektrické pohony u domácích spotřebičů, princip regulace otáček u jednofázového napájení, motory a motorky prodomácí spotřebiče. Programátory a regulátory v domácnosti, servopohony, komunikační sběrnice. Záložní napájecí zdroje, konstrukce a principy činnosti. Regulace osvětlení, stmívače, měniče napětí, principy činnosti spínaných zdrojů. Dálková ovládání, princip činnosti IR a vf ovládání, používané standardy. Nízkofrekvenční technika, analogové a digitální zpracování nf signálu, modulace signálu. Základy televizní techniky, koncepce řešení televizních přijímačů, zpracování analogového a digitálního signálu. Přijímací technika, antény a anténní rozvody, koncepce individuálních a společných TV a SAT rozvodů. Domácí audio a videotechnika, propojování zdrojů signálu, používaná rozhraní (SCART, DIN AV, USB). Vf modulátory. Přijímací a vysílací technika, rozdělení kmitočtových pásem, CB a PMR radiostanice, bezdrátová telefonie.Osobní počítač, základy hardware.Cvičení: Seznámení s rozsahem předmětu a podmínkami zápočtu. Výpočet střídavého regulátoru napětí. Návrh kodéru a dekodéru pro dálkové ovládání. Návrh aplikace střídavého zesilovače na bázi integrovaného koncového stupně. TEST č. 1 - Základ přednáškových témat 1 až 6 Rozbor principu činnosti vf modulátoru. Návrh vf slučovače (rozbočovače) signálu. Výpočet měniče impedance pro zdroje nf signálu. TEST č. 2 - Základ přednáškových témat 7 až 11Laboratoře: Měření na střídavém regulátoru napětí Ověření činnosti přenosu signálu s hybridními vf moduly Měření na kodéru a dekodéru signálu tónové volby Modulace a demodulace signálu Pásmové propusti a zádrže, přenosové charakteristikyProjekty:Zpracování výsledků laboratorních cvičení: (10 hodin).Semestrální projekt (výběr z jednoho níže uvedených): (10 hodin) Návrh regulátoru teploty se spínáním v nule napětí Návrh skupinového přepínače AV signálu Návrh rozvodu malé STA

Literatura

Sládeček, V.: Principy zařízení komerční elektroniky. Učební texty pro kombinované a distanční studium. VŠB-TUOstrava, 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Sládeček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Sládeček, Ph.D.Ing. Jiří Špička