Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Roboty a manipulátory (RaM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RaM - Roboty a manipulátory, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je formování odborného profilu absolventa, který bude pracovat jako konstruktér mechatronických systémů. Dále je cílem schopnost analýz, hodnocení, aplikace poznatků pro návrh robotů a dalších složitých mechatronickýchsystémů.

Osnova

Týden Náplň přednášek a cvičení1. Úvod do problematiky, současný stav, trendy a úkoly robotiky, klasifikace, subsystémy a jejich rozvoj. Akční subsystém – přehled problematiky (základní poznatky získané v bakalářském studiu). Pohybové jednotky manipulátorů robotů.Mechanika robotů. Motory, návrh, kontrola.2. Převodové systémy v robototechnice. Návrh a výpočty, konstrukční řešení a problémy. Planetové, harmonické a cyklo převody. Pantografy. Aplikace v akčním subsystému.3. Návrh, řešení a výpočty orientačního ústrojí.4. Vyvažování a vyvažovací subsystémy.5. Návrh pohonů, koncepční řešení pohonů. 6. Konstrukční řešení a výpočty pohybových jednotek a jejich prvků. 7. Efektory – konstrukce, trendy, výpočty.8. Principy a metodika výpočtu prvků akčního subsystému z hlediska kritických parametrů. 9. Principy a metodika výpočtu prvků akčního subsystému z hlediska kritických parametrů.10. Metodika a nástroje předběžného návrhu RaM11. Modulární roboty – koncepce, silový výpočet, odhady přesnosti a tuhosti12. Sériové a paralelní koncepce robotů, analýza, srovnání, specifické postupy.13. Servisní roboty – diference konstrukčních řešení, požadavků a návrhových postupů oproti průmyslovým robotům.14. Vyráběné typy průmyslových a servisních robotů, seriových, paralelních, speciálních – aplikace a analýza parametrů, vlastností a problematiky.15. Normy a standardy v robototechnice, ekonomické a realizační souvislosti. Tržní požadavky. Problematika posuzování shody a zodpovědnosti za výrobek.Samostatný návrh řídicího systému dle zadání – vyhodnocení.Seznam otázek ke zkoušce1. Mechanika robotů.2. Návrh a kontrola motorů, stanovení výkonu.3. Optimalizace převodového poměru pohonu.4. Koncepční řešení pohonů průmyslových robotů, štíhlé a hybridní koncepce.5. Ozubené převody užívané v robototechnice – planetové převody.6. Převody harmonické a cyklopřevody.7. Pantografy. 8. Pohybové šrouby.9. Vedení a uložení pohybových jednotek.10. Orientační ústrojí, koncepce, návrh.11. Polohovací jednotky robotů – lineární a rotační.12. Vyvažování polohovacích jednotek.13. Efektory14. Předběžný návrh akčního subsystému robotu.15. Modulární roboty – koncepce, silový výpočet16. Modulární roboty – odhady přesnosti.17. Modulární roboty – odhady tuhosti18. Návrh prvků akčního subsystému – metody a nástroje.19. Posuzování akčního subsystému z hlediska kritických parametrů. Principy a opatření k úpravě.20. Paralelní roboty – principy návrhu, vlastnosti, parametry.21. Servisní roboty – metody návrhu.22. Vyráběné typy robotů – přehled, vlastnosti, specifika.

Literatura

Skařupa,J. Roboty a manipulátory I.(skriptum), 2002, Ostrava: VŠB-TU Ostrava, s.139, ISBN 80-248-0044-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdenko Bobovský, PhD.doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D.Ing. Milan Mihola, Ph.D.