Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Roboty a robototechnické systémy (RaRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RaRS - Roboty a robototechnické systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je výchova doktoranda pro vědeckovýzkumnou činnost v oboru. Ve vztahu k vlastnímu obsahu předmětu je cílem schopnost hluboké analýzy podstaty dějů v technických systémechoboru a následné syntézy poznatků k vyřešení identifikovaných problémů kreativní činností, resultující v návrhprincipielně nových nebo výrazně inovovaných systémů.

Osnova

1. Klasifikace robototechnických systémů, základní pojmy, parametry a terminologie, subsystémy PRaM. 2. Akční subsystém PRaM – kinematické řetězce, realizace pohybových jednotek.3. Výkonný subsystém PRaM – struktury pohonů, převody, motory, mechanika pohonů PraM.4. Nosný subsystém PraM – struktury, návrh, výpočty.5. Tvorba modelů akčního subsystému – metody a prostředky návrhu.6. Typy robotů a jejich specifika. PraM seriové a paralelní. 7. Nasazení PraM ve strojírenství a nestrojírenských odvětvích průmyslu.8. Trendy automatizace servisních činností, servisní a personální roboty, specifika návrhu.

Literatura

Skařupa, J. - Mostýn, V., Metody a prostředky návrhu průmyslových a servisních robotů.. 1. vydání Košice: Edice vědecké a odborné literatury – Strojní fakulta TU v Košicích, 2002, 190 stran; ISBN 80-88922-55-0 Frolov, K.V. Voroběv, E.I. Mechanika promyšlennych robotov. Moskva: Vysšaja škola, 1988 Rivin, E. I. Mechanical design of robots. New York: McGraw-Hill Book Company, 1987; 321 pp; ISBN 0-07-052992-2 Schraft, R., D. – Schmierer, G. Serviceroboter: Produkte, Szenarien, Visionen. Springer Verlag, Berlin, New York, etc., 1998.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn

Vyučující

prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýnprof. Ing. Jiří Skařupa, CSc.