Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rekonstrukce a sanace staveb (RaSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RaSS - Rekonstrukce a sanace staveb, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání znalostí týkající se problematiky poruch stavebních konstrukcí a možností jejich oprav,rekonstrukcí a sanací. A to u staveb pozemního charakteru (staveb obytných, staveb občanského vybavení průmyslovýcha zemědělských staveb) včetně staveb historických a památkově chráněných. Podrobně zde bude probrána problematikazděných konstrukcí, dřevěných konstrukcí stropů a krovů, kleneb, sanace vlhkého zdiva, základových konstrukcí komínovýchtěles a stavebně fyzikálních poruch.

Osnova

1. Problematika povrchové kondenzace vodní páry. Stavebně fyzikální problematika. Řešení v Mollierově h-x diagramu.2. Problematika povrchové kondenzace vodní páry. Technická opatření proti povrchové kondenzaci vodní páry v interiéru.3. Poruchy komínů. Poruchy jednovrstvých komínů  poruchy od spotřebičů na tuhá paliva, poruchy od spotřebičů nakapalná a plynná paliva. Dřevěné konstrukce u komína. Poruchy komínového zdiva.4. Poruchy komínů. Poruchy vícevrstvých komínů  poruchy komínů s keramickými vložkami a z kovovými vložkami. 5. Poruchy komínů. Poruchy při připojování spotřebičů paliv. Rekonstrukce komínových těles.6. - 7. Poruchy a rekonstrukce podlahových konstrukcí. Poruchy nášlapné vrstvy. Tepelně technické poruchy. Vlhkostníporuchy. Způsoby rekonstrukcí podlah.7. Poruchy střech. Příčiny poruch střech a jejich rozdělení. Diagnostika poruch střešních plášťů. Možnosti řešeníporuch střešních klíšťů8. - 9. Rekonstrukce a sanace střešních plášťů. Změna celkové koncepce původního řešení střešního pláště.10. Poruchy a rekonstrukce historických a památkově chráněných budov. Řešení statických poruch zdiva a základovýchkonstrukcí.11. Poruchy a rekonstrukce historických a památkově chráněných budov. Řešení tepelně technických s vlhkostníchporuch.12. Poruchy a rekonstrukce historických a památkově chráněných budov. Problematika sakrálních staveb, lidovýchstaveb, průmyslových staveb.13. Povrchové úpravy. Povrchové úpravy venkovní a vnitřní.14. Moderní diagnostické metody. Termovize. Endoskopie. Měření vlhkosti zdiva a dřevěných konstrukcí.

Literatura

SOLAŘ, J.: Poruchy a rekonstrukce zděných staveb. Grada Publishing, a.s. Praha, 2008. 192 s. ISBN 978-80-247-2672-4 .BALÍK, M. A KOL.: Odvlhčování staveb. Grada Publishing, a. s. Praha, 2008. 2. přepracované vydání. ISBN 978-80-247-2693-9 .REINPRECHT, L., ŠTEFKO, J.: Dřevěné stropy a krovy. Typy, poruchy, průzkumy a rekonstrukce. ABF Praha, 2000. ISBN80-8616529-9. WITZANY, J., ČEJKA, T., WASSERBAUER, R., ZIGLER, R.: PDR  Poruchy, degradace a rekonstrukce. Česká technika-nakladateklstvíČVUT. Praha, 2010. ISBN 978-80-01-04488-9 .PUME, D:, ČERMÁK F. A KOL.: Průzkumy a opravy stavebních konstrukcí. ABF Praha, 1993.WITZANY, J.: Konstrukce pozemních staveb 60. Poruchy a rekonstrukce staveb  1. díl. Vydavatelství ČVUT Praha,1994.WITZANY, J.: Konstrukce pozemních staveb 60. Poruchy a rekonstrukce staveb – 2. díl, Vydavatelství ČVUT. Praha,1995.KOS, J.: Rekonstrukce pozemních staveb. Akademické nakladatelství CERM, s. r. o. Brno, 1999. ISBN 80-7204-132-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D.

Vyučující

Ing. Filip Čmiel, Ph.D.Ing. Marek Jašek, Ph.D.doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D.Ing. Miloslav Šindel