Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Realizace dopravních a liniových staveb (RDaLS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RDaLS - Realizace dopravních a liniových staveb, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základní problematikou přípravy a realizace liniových staveb, s důrazemna speciální prvky existující v procesu stavby, údržby modernizace a oprav liniových staveb v návaznosti na technologierealizace. Součástí je seznámení s příklady aplikace základních právních titulů a technických standardů ve stavebnictvípro liniové stavby. Po absolvování student dokáže popsat a řešit elementární problémy v oblasti výkonů a nasazenístavebních strojů, technologie stavby a stavebně-technologického projektování liniových staveb a to jak ve fázivýstavby, tak při rekonstrukcích, provozu a údržbě liniových staveb, včetně zásad pro návrh a realizaci v přítomnostivlivů důlní činnosti, na záplavových územích apod. Student získá dovednost formulovat základní problémy, sestavitelementární návrh řešení, aplikovat vědomosti a dovednosti při řešení základních úloh využitelných v přípravě arealizaci dopravních a liniových staveb.

Osnova

Přednášky:1. Úvod - seznámení s předvýrobními a výrobními etapami liniových a dopravních staveb a se základní legislativou(základní evropské normy již platné v ČR, TP a TKP, vzorové listy apod.).2. Prvky mechanizace ve výstavbě dopravních a liniových staveb, tj. význam mechanizace, rozdělení, parametry acharakteristiky stavebních strojů a dopravních prostředků (typy strojů, stanovení výkonů…).3. Stavební stroje pro liniové stavby (rozdělení, charakteristika stroje, teoretický, technický a praktický výkonstroje).4. Zemní práce u liniových staveb – technologie, mechanizace zemních prací (typy strojů, stanovení výkonů).5. Realizace a údržba pozemních komunikacích (organizace, mechanizace, podkladní vrstvy a kryty vozovek – technologiepokládky…).6. Traťové práce u železnic (klasifikace, mechanizace…), technologie realizace a oprav železničního svršku a spodku.7. Navrhování a řízení mechanizace (historie, vývoj, moderní způsoby TS, GPS…).8. Diagnostika dopravních staveb (kontrolní metody ve fázích realizace, provozu apod., včetně přístrojového vybavení).9. Časové plánování - Stavebně-technologické projektování, dokumentace předvýrobní a výrobní přípravy, dokumentacečasových plánů (úsečkový diagram, cyklogram, prostorový harmonogram, síťový graf).10. Základní stavební dokumentace, přejímky realizovaných prací, soupis prací, fakturace, standardy spotřeby, normy(spotřeby). Kontrolní činnost investora.11. Specifika rozpočtování projektů dopravních a liniových staveb, postup sestavení rozpočtu liniové stavby (včetněpraktického využití ceníků prací, agregovaných položek atp.). Seznámení se základy manažerského a nákladového účetnictvípro liniové stavby.12. Využití druhotných surovin pro dopravní stavby (typy, způsob úpravy, recyklace podkladních vrstev a krytů vozovek,apod.)13. Zásady pro realizaci dopravních a liniových staveb a doprovodných objektů v podmínkách sesuvných území, zátopovýchoblastech a v oblastech ovlivněných důlní činností, zásady pro stanovování výše majetkové újmy.14. Rezerva.Cvičení:Náplň cvičení je strukturována v návaznosti na přednášené okruhy témat – soustředí se zejména na problematiku rozpočtovánídopravních staveb – studenti v rámci cvičení postupně sestaví položkový rozpočet zadané dopravní stavby.

Literatura

Vaněk, A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací, ACADEMIA Praha 2003, ISBN 80-200-1045-9 Hloušek, P. a kol.: Příprava a realizace staveb (VŠ učební texty) VUT Brno 1997 –ISBN 80-214-0638-0 Mikšík, Karabinová, Špánik : Diagnostika koľajových dráh, (ŽU v Žilině 2004, ISBN 80-8070-193-8 )Vangel: Mechanizácia stavebných prác, SF ŽU Žilina 1996Břoušek, Zapletal a kol.: Inženýrské stavby – technologie (STU Bratislava 1998)Kaun, Kubát: Dopravní stavby, ČVUT Praha 1998Plášek, Zvěřina, Svoboda, Mockovčiak: Železniční stavby-železniční spodek a svršek, CERM - Brno 2004

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivana Mahdalová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Leopold Hudeček, Ph.D.doc. Ing. Ivana Mahdalová, Ph.D.