Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální ekonomika (Reger)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Reger - Regionální ekonomika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu budete schopni:* identifikovat základní přístupy k lokalizaci hospodářských subjektů* vysvětlit, jakým způsobem se utvářejí prostorové struktury* diskutovat vývoj městských systémů* analyzovat lokalizační rozhodování firem a domácností* používat metody typické pro lokalizační rozhodování

Osnova

Přednášky:1. Podnik a domácnost jako otevřené systémy. Role státu ve vývoji území.2. Lokalizační rozhodování podniků. Přístupy k lokalizačnímu rozhodování a jejich komparace. 3. Lokalizační faktory, jejich vývoj a význam. 4. Úloha dopravních nákladů při lokalizaci. Optimální lokalizace.5. Dopravní náklady a prostorový monopol. Strategie prostorového monopolu.6. Behavioristická kocepce lokalizace. Podniková organizace a lokalizační rozhodování. Typy podnikových organizačníchstruktur a lokalizační chování. 7. Lokalizační chování velkých a malých podniků. Podnikové sítě. 8. Teorie výrobkového cyklu a její prostorové dopady. Nový průmysl a regionální centra růstu.9. Interakce lokalit. Disperzní a koncentrované lokalizační modely. Mechanismy podporující koncentraci a disperzihospodářské aktivity.10. Aglomerační efekty a jejich hospodářský význam. Optimální velikost měst.11. Vzájemné vztahy ekonomických subjektů a vytváření prostorových struktur. Von Thunenova teorie využívání půdy. 12. Teorie prostorové struktury města. Optimalizace a lokalizační rozhodování domácností.13. Sídelní struktura a městské systémy. Teorie centrálních míst. Teorie městských systémů. 14. Modely vývoje měst. Vývojové etapy a jejich aplikace.

Literatura

1. Blažek, J., Uhlíř, D.: Teorie regionálního rozvoje. Nástin, kritika, klasifikace. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0384-5 . 2. Maier, G., Tödtling, F.: Regionálna a urbanistická ekonomika. 1. díl. Teória lokalizácie a priestorová štruktúra. ELITA, Bratislava 1997, 238 s. ISBN 80-8044-044-1.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jan Sucháček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tereza Beníškovádoc. Ing. Jan Sucháček, Ph.D.