Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika ČR (REGPOLCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu REGPOLCR - Regionální politika ČR, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Definovat a interpretovat základní pojmy a principy regionálního rozvoje v ČR. 2. Charakterizovat úkoly regionálních institucí v ČR. 3. Popsat a kategorizovat regionální rozdíly a typy problémových regionů v ČR. 4. Popsat a vysvětlit základní programové dokumenty a formy podpor regionálního rozvoje. 5. Objasnit roli měst a obcí při regionálním rozvoji v ČR.

Osnova

1. Teoretická východiskaEkonomický růst, globalizace a její vliv na regionální integraci, regionální rozvoj, teorie regionálního rozvoje2. Regionální politikaVymezení regionální politiky, oprávněnost regionální politiky, nástroje regionální politiky, modely regionálnípolitiky, cíle regionální politiky.3. Region jako objekt regionální politikyVymezení pojmu region, pojetí a koncepce regionů, regionální struktura ČR4. Východiska regionální politiky ČRRole regionální politiky v národohospodářské politice ČR, EU a sektorových politikách5. Základní dokumenty a podpora regionálního rozvoje ČRStrategie regionálního rozvoje, programy regionálního rozvoje, podpora regionálního rozvoje, oblasti podpory regionálníhorozvoje6. Vymezení regionální politiky ČRVymezení regionální politiky na národní úrovni, na úrovni krajů, působnost správních orgánů ČR, úlohy krajskýchorgánů při zabezpečování regionálního rozvoje, působnost obcí7. Regionální disparity v ČRIdentifikace, jejich klasifikace a kvantifikace, konvergence a divergence, vývojová tendence8. Koordinace hospodářské a sociální soudržnosti v ČRVymezení regionů soudržnosti, úloha regionální rady a výboru regionální soudržnosti9. Regionální politika EUVliv regionální politiky EU na regionální politiku ČR, principy, cíle, nástroje, dokumentu, participace ČR v unijníregionální politice

Literatura

MAIER, Günther a Franz TÖDTLING. Regionálna a urbanistická ekonomika: Regionálny rozvoj a regionálna politika.Bratislava: Elita, 1998. 314 s. ISBN 80-8044-049-2 .MALINOVSKÝ, Jan a Jan SUCHÁČEK. Velký anglicko-český slovník regionálního rozvoje a regionální politiky EU. Ostrava:VŠB – TU Ostrava, 2006. 960 s. ISBN 80-248-1117-0 .Strategie regionálního rozvoje ČR na léta 2007-2013. Schválený vládou ČR dne 17. května 2006 č. 560. [online].[cit 2012-10-24]. Dostupný z: http://www.mmr.cz.WOKOUN, R., J. MALINOVSKÝ, M. DAMBORSKÝ a J. BLAŽEK. Regionální rozvoj - východiska regionálního rozvoje, regionálnípolitika, teorie, strategie a programování. Praha: LINDE, a.s., 2008. ISBN 978-80-7201-699-0 .Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, zákon č. 129/2000 Sb. o krajích ve znění dalších předpisůa zákon č. 128/2000 Sb. o obcích ve znění dalších předpisů. In: Sbírka zákonů České republiky. 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Kern, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Kern, CSc.