Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geologie (RG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RG - Regionální geologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Regionální geologie je odpovídající poznání geologického vývoje a regionálně geologických poměruna území České republiky, tj. Českého masivu a Západních Karpat. V případě zahraničních studentů jsou podle zeměpůvodu operativně připraveny podklady pro odpovídající území jejich země.

Osnova

1. Postavení Českého masívu v rámci geologické stavby Evropy, regionální členění Českého masívu.2. Moldanubikum - celková charakteristika, členění, litostratigrafický a metamorfní vývoj, magmatismus. 3. Kutnohorsko-svratecká oblast - celková charakteristika, vztah k sousedním jednotkám, litostratigrafický a metamorfní vývoj, magmatismus.4. Středočeská oblast (Bohemikum) - vymezení, členění a celková charakteristika, barrandienské proterozoikum - litostratigrafie, metamorfní a tektonický vývoj, magmatismus. Barrandienské paleozoikum, paleozoikum chrudimské a paleozoikum metamorfních ostrovů, srovnání s vývojem paleozoika Barrandienu.5. Krušnohorské krystalinikum - litostratigrafie, metamorfóza, magmatismus.6. Lugikum - vymezení a celková charakteristika, vnitřní členění, krkonošsko-jizerské krystalinikum - litostratigrafie, metamorfní a magmatický vývoj. Orlicko-kladské krystalinikum (včetně novoměstského, zábřežského a staroměstského krystalinika) - vymezení, celkový vývoj, vztah k sousedním jednotkám.7. Moravskoslezská oblast - celková charakteristika, členění a hlavní rysy vývoje, moravikum a silezikum - litostratigrafie, metamorfní a tektonický vývoj. Brunovistulikum - geotektonická pozice, celková charakteristika včetně zakryté části.8. Paleozoikum moravskoslezské oblasti - celková charakteristika, litostratigrafie, metamorfě-tektonický vývoj a magmatismus.9. Permokarbonské pánve Českého masívu - příčiny jejich vývoje, pozice, členění a celková charakteristika, litostratigrafie.10. Platformní vývoj Českého masívu - příčiny a celková charakteristika vývoje. Česká křídová tabule - litostratigrafie, členění.11. Vývoj Českého masívu v terciéru - celková charakteristika, vymezení sedimentačních pánví (podkrušnohorské pánve) a charakteristika sedimentárního a vulkanického vývoje.12. Kvarterní vývoj Českého masívu.13. Vztah Českého masívu a alpsko-karpatského orogénu (jihovýchodní svahy Českého masívu), základní rysy vývoje a členění Západních Karpat.14. Vnější Karpaty - flyšové pásmo a čelní karpatská předhlubeň - celková charakteristika vývoje.

Literatura

Multimediální účební texty "Regionální geologie České republiky": http://geologie.vsb.cz/reg_geol_cr/default.htmChlupáč I. a kol. (2002): Geologická minulost České republiky, Academia Praha.Mísař, J. (1983): Regionální geologie ČSSR I. - Český masiv, SNTL Praha.Kumpera, O., Vašíček, Z. (1988): Základy historické geologie a paleontologie, SNTL Praha.Mišík a kol. (1985): Stratigrafická a historická geologia, SPN BratislavaKováč, M. a kol. (1993): Alpínsky vývoj Západných Karpát, skripta PřF MU Brno.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Skupien, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.doc. Ing. Petr Skupien, Ph.D.