Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální a environmentální ekonomie (RGENEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RGENEK - Regionální a environmentální ekonomie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování části environmentální ekonomie budou studenti schopni:Definovat základní pojmy a principy environmentální ekonomie,Vysvětlit pojmy externality, tržní selhání, tržně založené nástroje na ochranu životního prostředí a regulaci znečištění,Vysvětlit pojem udržitelný rozvoj, základní principy a alternativní přístupy k přechodu směrem k udržitelnému rozvoji.Po absolvování části regionální ekonomie budou studenti schopni:Definovat a interpretovat základní pojmy a principy regionalizace, regionálních procesů a regionální politiky.Analyzovat a kategorizovat regionální rozdíly a typy problémových regionů. Popsat a vysvětlit programové dokumenty a formy podpor regionálního rozvoje. Vysvětlit význam regionálního managementu, marketingu a sítí.Vysvětlit rozdíly mezi sociologii města a venkova a srovnat základní přístupy k provádění sociologického výzkumuv regionech a obcích. Objasnit roli měst a obcí při regionálním rozvoji.

Osnova

1 REGIONÁKLNÍ EKONOMIE1.1 Regionální ekonomie, lokalizace a aktéři - Trendy světového rozmísťování ekonomických aktivit - Pojetí prostoru v ekonomii, od lokalizace k regionální ekonomii a aktérům - Regionální inovační potenciál1.2 Regionální rozdíly, analýza a typologie regionů - Regionální rozdíly a co s nimi? - Regionalizace, diferenciace a klasifikace regionů - Regionální dílčí analýza a Lorenzova křivka1.3 Prostorové a sociodemografické znaky obyvatelstva - Populační velikost, územní rozmístění, struktura a metody měření demografických procesů - Současná dynamika prostorového pohybu složek obyvatelstva (obecně, v ČR a ve světě) - Prostorový pohyb obyvatelstva, sídelní hierarchie a urbanizace1.4 Sociální aspekty regionálního rozvoje a teritoriální marketing - Sociální aspekty regionálního rozvoje - Teritoriální marketing1.5 Strategické řízení, projekty a management regionálního a lokálního rozvoje - Strategické a operativní řízení, a dokumenty regionálního rozvoje (příklady z ČR) - Specifika, typy regionálního managementu a regionální manažer - Projekt - obsahové atributy a řízení tohoto úsilí lidí a institucí k vytvoření unikátní aktivity místa, regionu1.6 Regionální politika a municipality - Definice, přístupy a soudobé cíle regionální politiky - Principy a systém programování; Instituce regionální politiky v ČR - Úloha obcí a měst v regionálním rozvoji.2 ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIE2.1 Úvod – vývoj ekonomického myšlení a environmetální ekonomie, vztah ekonomiky a životního prostředí - Nástin historického vývoje ekonomického myšlení - Úvod do environmentální ekonomie - Základní pojmy a funkce prostředí - Vztah ekonomiky a prostředí 2.2 Úvod do ekonomie znečištění - teorie externalit - Znečištění jako externality - Podstata a příčiny vzniku externalit - Internalizace externalit v podmínkách dokonalé a nedokonalé konkurence - Optimální rozsah negativních externalit - Příčiny vzniku a hlavní typy externalit - Analýza dopadů existence externalit v rámci teorie blahobytu2.3 Ekonomické nástroje environmentální politiky - Optimalizace externalit prostřednictvím trhu - Zelené daně a optimální znečištění - Systém poplatků v kombinaci s kvantitativní regulací - Prodej emisních poukázek - Subvence jako nástroj environmentální politiky - Environmentálně škodlivé subvence2.4 Ekonomická efektivnost regulace znečištění - Kvantitativní regulace - Základní funkce a kritéria volby tržně založených nástrojů - Východiska pro volbu tržně založených nástrojů2.5 Rozhodování a prostředí - Metoda analýzy nákladů a výnosů a problém času - Integrace environmentálních aspektů do procesu rozhodování2.6 Environmentální ekonomie a udržitelný rozvoj - Rozvoj environmentálního myšlení - Perspektivy lidstva - Koncepce udržitelného rozvoje – definice a podmínky - Principy udržitelného rozvoje2.7 Environmentální ekonomie a environmentální politika - Přehled distribučních efektů nástrojů environmentální politiky - Vztah environmentální politika a environmentální ekonomie.

Literatura

K ČÁSTI REGIONÁLNÍ EKONOMIE1. MALINOVSKÝ, Jan a Jan SUCHÁČEK. Velký anglicko-český slovník regionálního rozvoje a regionální politiky EU.Ostrava: VŠB – TU Ostrava, 2006. ISBN 80-248-1117-0 .2. ŠOTKOVSKÝ, Ivan. Socioekonomická geografie. Prostředí lidské činnosti. Ostrava: VŠB – TU Ostrava, 2012. 206S. ISBN 978-80-248-2624-0 .K ČÁSTI ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIE3. ŠIMÍČKOVÁ, Marcella a Magdaléna DRASTICHOVÁ. Ekonomie udržitelnosti – alternativní přístupy a perspektivy. Ostrava:VŠB – technická univerzita Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3286-9 .4. ŠIMÍČKOVÁ, Marcella. Environmentální ekonomie I. Ostrava: VŠB - TU Ostrava, 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Malinovský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Magdaléna Drastichová, Ph.D.Ing. Jan Malinovský, Ph.D.doc. Ing. Jan Sucháček, Ph.D.Ing. Marcella Šimíčková, CSc.RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.Ing. Renáta Václavková, Ph.D.