Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reaktorové inženýrství (RI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RI - Reaktorové inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je aplikace poznatků z chemické kinetiky, termodynamiky a hydrodynamiky, nauky o sdílení tepla ahmoty při navrhování a simulaci chemických reaktorů.

Osnova

1. Termodynamika chemických reakcí. Tepelný efekt chemické reakce. Gibbsova energie a termodynamická schůdnost.Rovnováha při chemické reakci. Reakční izoterma a izobara. Rovnovážný stupeň přeměny. 2. Homogenní reakce. Reakce elementární, jednoduché a složené. Definice reakční rychlosti, rychlosti vzniku složky.Definice stupně přeměny. Arrheniova rovnice. Selektivita. Výtěžek.3. Obecná látková a energetická bilance chemického reaktoru. Stechiometrie.4. Vsádkový ideálně míchaný reaktor. Popis, příklady použití. Látková a entalpická bilance. Reaktor s proměnnýmobjemem a tlakem. Konstrukční řešení a řízení reaktoru. 5. Ideálně míchaný průtočný reaktor. Popis, příklady použití. Látková a entalpická bilance. Prostorový čas, prostorovárychlost. Konstrukční řešení a řízení reaktoru. Stabilita režimu míchaného průtočného reaktoru. Vícenásobné ustálenéstavy. Nájezd reaktoru. Kaskáda míchaných průtočných reaktorů.6. Reaktor s pístovým tokem. Popis, příklady použití. Látková a entalpická bilance. Konstrukční řešení a řízeníreaktoru. Porovnání objemu míchaného průtočného a trubkového reaktoru.7. Izotermní, neizotermní a adiabatické reaktory. Optimální pracovní teplota. Konstrukční řešení.8. Výzkum kinetiky chemických reakcí. Makrokinetické a mikrokinetické vlastnosti. Zásady návrhu laboratorního reaktoru.Princip přenosu dat. Zvětšování měřítka.9. Metody zpracování kinetických dat. Lineární regrese, nelineární regrese.10. Reálný tok. Metody diagnostiky hydrodynamiky toku v reálných reaktorech. Distribuce doby prodlení. Modely tokupro reálné reaktory, axiální disperze, kaskáda ideálních mísičů, mrtvý prostor, zkrat, segregační model.11. Kinetika heterogenních reakcí. Příklady vícefázových reaktorů: reaktory kapalina – plyn, reaktory plyn – kapalina– tuhá fáze.12. Heterogenní katalytické reaktory. Katalyzátor a děje probíhající v částici katalyzátoru. Kinetické rovnicepro katalytické reakce. Modely heterogenních katalytických reaktorů. Thieleho modul. Efektivní faktor. Tlakováztráta v sypaném loži. 13. Exkurze do chemického podniku.

Literatura

LEVENSPIEL, O. Teorie a výpočty chemických reaktorů. Praha: SNTL, 1967. HORÁK, J., PAŠEK, J. Navrhování průmyslových chemických reaktorů z laboratorních dat. Praha: SNTL, 1986.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Lucie Obalová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Lucie Obalová, Ph.D.