Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Recyklace kovových materiálů (RKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RKM - Recyklace kovových materiálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu získá schopnost:- Popsat druhotné suroviny s obsahem kovů, jejich charakteristiky,rozdělení, výskyty, uskladňování a úpravu.- Vyjmenovat základní fyzikální a fyzikálně - chemické úpravnické postupy. Hydrometalurgické, pyrometalurgickéa kombinované metody zpracování materiálů s obsahem neželezných kovů, rafinace získaných produktů.-Zdůraznit ekologická a ekonomická hlediska využití druhotných kovonosných surovin, identifikovat těžké kovy v jednotlivých složkách životního prostředí , limity kovů ve vodách, půdě a v ovzduší v metalurgii, popsatsoučasnou situaci a recyklační technologie v České republice.- Popsat recyklaci vybraných odpadů obecných kovů a jejich slitin (hliník, měď, nikl, olovo, cín, zinek, železo)- Popsat recyklaci ušlechtilých kovů (elektronický odpad, odpad z fotoprůmyslu, autokatalyzátory)- Charakterizovat recyklaci materiálů na bázi kabelového,třískového odpadu a jemných odpadů(zpracování mechanické,chemické,kryogenní technika)

Osnova

1. Druhotné suroviny s obsahem kovů, jejich charakteristiky, rozdělení, uskladňování a úprava. Současná legislativav oblasti recyklace materiálů.2. Fyzikální a fyzikálně - chemické úpravnické postupy. Hydrometalurgické, pyrometalurgické a kombinované metodyzpracování materiálů s obsahem neželezných kovů, rafinační postupy.3. Ekologická a ekonomická hlediska využití druhotných kovonosných surovin, současná situace, recyklačnítechnologie v České republice.4. Těžké kovy v jednotlivých složkách životního prostředí , limity kovů ve vodách , půdě a v ovzduší v metalurgii,prevence znečištění, evropské směrnice.5. Recyklace materiálů na bázi železa, feroslitin, ocelí a litin6. Recyklace odpadů z metalurgie železa a ocelí (strusky, úlety …)7. Recyklace materiálů na bázi hliníku a jeho slitin ( tavení a rafinace hliníkového odpadu, stěry )8. Recyklace materiálů na bázi mědi a jejích slitin (odpady mědi, bronzů, mosazí, polymetalické amortizačníodpady)9. Recyklace materiálů na bázi niklu a jeho slitin ( zpracování na feronikl, společné zpracování s primárnísurovinou)10. Recyklace materiálů na bázi olova a jeho slitin (olověné zůstatky, akumulátory, tvrdé olovo, pyrometalurgická recyklace v KO Příbram) 11. Recyklace materiálů na bázi cínu a jeho slitin (pocínovaný průmyslový a amortizační odpad)12. Recyklace materiálů na bázi zinku (tvrdý zinek, zinkový popel, pozinkovaný odpad)13. Recyklace materiálů na bázi karbidů wolframu, kobaltu 14. Recyklace materiálů na bázi nebezpečných odpadů s obsahem kovů, kabelového a třískového odpadu

Literatura

[1] Krištofová, D. Recyklace neželezných kovů. Skripta VŠB-TU Ostrava 2003,60 s.[2] Havlík, T. Spracovanie a detoxikácia odpadov. Skripta TU Košice, 1997, 153 s.[3] Kunhalmi,G. Hutníctvo druhotných neželezných kovov. Skripta VŠT Košice, 1984, 135 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

Ing. Silvie Brožová, Ph.D.Ing. Rostislav Burkovič, CSc.Ing. Jitka Malcharcziková, Ph.D.