Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Recyklace materiálů (RM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RM - Recyklace materiálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

− student bude umět popsat a charakterizovat vybrané typy odpadů obsahujících neželezné kovy − student bude umět popsat a charakterizovat metody úpravy odpadů, mechanické zpracování a používané separačnítechnologie, možnosti recyklace vybraných typů kovonosných odpadů a jejich následného využití jako druhotných surovin− student bude umět zhodnotit ekologická a ekonomická hlediska využití a zpracování kovonosných odpadů jako druhotnýchsurovin− student bude umět aplikovat své teoretické poznatky pro recyklační technologie

Osnova

1. Odpady – základní pojmy, druhy odpadů. Odpadové hospodářství, legislativa v OH.2. Recyklace, recyklační technologie vybraných druhů odpadů.3. Třídění materiálů, používaná zařízení. Úprava odpadů, mechanické zpracování, separace.4. Fyzikální a fyzikálně - chemické úpravnické postupy. 5. Odpadní polymery - jejich rozdělení, využití, základní třídící a úpravnické metody, recyklace. 6. Odpady hliníku a jeho slitin – charakteristika, základní třídící a úpravnické metody, recyklace.7. Odpady mědi a jejích slitin – charakteristika, základní třídící a úpravnické metody, recyklace. 8. Odpady olova a jeho slitin – charakteristika, základní třídící a úpravnické metody, recyklace.9. Odpady obsahující nikl – charakteristika, základní třídící a úpravnické metody, recyklace. Odpady železa a jehoslitin – charakteristika, základní třídící a úpravnické metody, recyklace.10. Odpady obsahující ušlechtilé kovy – charakteristika, základní třídící a úpravnické metody, recyklace. Dalšívybrané odpady.11. Těžké kovy v jednotlivých složkách životního prostředí. Prevence znečištění, evropská směrnice IPPC.

Literatura

[1] KRIŠTOFOVÁ, D. Recyklace neželezných kovů. Skripta VŠB - TU Ostrava, 2003, 60 s.[2] MIŠKUFOVÁ, A., HAVLÍK, T. Spracovanie a recyklácia hliníkových odpadov. Equilibria, s.r.o., Košice, 2013, 384s. ISBN 978-80-8143-080-0 .[3] MIŠKUFOVÁ, A., ORÁČ, D., LAUBERTOVÁ, M. Environmentálne aspekty výroby ľahkých kovov I. Equilibria, s.r.o.,Košice, 2013, 178 s. ISBN 978-80-8143-083-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

Ing. Jitka Malcharcziková, Ph.D.