Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozhodování ve veřejném sektoru (RVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RVS - Rozhodování ve veřejném sektoru, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Budete umět:• vymezit pojmy z oblasti rozhodování a řízení ve veřejném sektoru,• hodnotit faktory ovlivňující velikost a strukturu veřejného sektoru v současných smíšených ekonomikách,• zařadit konkrétní veřejnou službu do stanovených bloků veřejných potřeb,• posoudit efektivnost vybrané veřejné služby exaktními metodami.Budete schopni:• zjistit, která z navržených variant veřejných projektů je optimální,• rozhodnout o realizaci na základě tohoto zjištění,• ocenit podmínky v České republice pro realizaci veřejných zakázek a koncesních smluv, včetně spolupráce veřejnéhoa soukromého sektoru,• aplikovat teoretické přístupy v oblasti dotací a veřejných podpor na rozpočty územních samospráv,• rozhodnout se pro efektivní způsob regulace pozitivních i negativních extrernalit.Získáte:• přehled v oblasti rozhodování a řízení ve veřejném sektoru, zejména v jejich odlišnostech od sektoru soukromého,• znalosti o výběru nejlepší varianty pro realizaci veřejného výdajového programu či projektu, zejména pomocínákladově výstupových metod (CMA, CBA, CEA, CUA),• schopnosti formovat konkrétní oblastí a metody rozhodování, při analýze efektivnosti veřejného sektoru včetněnutného kompromisu mezi efektivností a spravedlností, který je při rozhodování ve veřejném sektoru obvyklý.

Osnova

1. Podstata rozhodování a řízení ve veřejném sektoru.2. Pojetí veřejného sektoru, příčiny jeho existence, veřejná politika, standardizace veřejných služeb.3. Aplikace teorie veřejných výdajů jako nástroje rozhodování, metody input- output.4. Velikost veřejného sektoru, spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP). 5. Aplikace teorie potřeb při rozhodování ve veřejném sektoru.6. Aplikace teorie veřejné volby, role veřejné správy ve veřejném sektoru.7. Aplikace teorie rozhodování ve veřejném sektoru (rovnost, spravedlnost, efektivnost).8. Aplikace teorie rozhodování ve veřejném sektoru (společenské optimum, společ. přínos).9. Rozhodování za rizika a nejistoty (stochastické metody).10. Makroekonomické aspekty veřejného sektoru, toky příjmů, výdajů a produktů.11. Aplikace teorie externalit ve veřejném sektoru.12. Aplikace teorie dotací.13. Aktuální otázky současného veřejného sektoru v ČR.Semináře a procvičování témat:- Analýza sledování výsledků aktivit ve veřejném sektoru na základě tří ukazatelů. Příklady z věstníku NKÚ.- Metody využitelné pro podporu nových koncepcí (Ochrana, 2002, kap. 6) a pro skupinové generování nových ideí. - Spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP), ukázka konkrétního uplatnění.- Rozhodovací postupy při uplatnění input-output metod ve veřejném sektoru.

Literatura

Halásek, D. a kol. Rozhodování ve veřejném sektoru. Ostrava: VŠB-TUO, 2004Halásek, D. Rutteová, L. Rozhodování ve veřejném sektoru (texty pro distanční formy studia). Ostrava: VŠB-TU, 2006.Ochrana, F. Programové financování a hodnocení veřejných výdajů. Praha: Ekopress, 2007.Ochrana, F. Manažerské metody ve veřejném sektoru. Praha: 2002.Ochrana, F. Veřejný sektor a efektivní rozhodování. Praha: Management Press, 2001.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Dušan Halásek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Dušan Halásek, CSc.Ing. David Lenert, Ph.D., MBA