Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Revitalizace vodních toků (RVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RVT - Revitalizace vodních toků, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vybrat, zkompletovat a vyhodnotit potřebné podklady a údaje pro revitalizace vodních toků.Využít dříve získaných znalostí z technicky a biologicky orientovaných předmětů ke zdůraznění důležitosti prováděnírevitalizací říčních systémů.Ukázat možnosti variant návrhů řešení revitalizací vodních toků pro individuální podmínky každého vodního tokuv návaznosti na jeho okolí.

Osnova

1. Úvod – základní pojmy a vztahy. Vodní tok jako biokoridor.2. Současný stav vodních toků v ČR – úpravy vodních toků v ČR, negativní vlivy úprav vodních toků.3. Malé vodní toky – funkce v krajině, současný stav.4. Revitalizace vodních toků – ekologické a krajinářské hodnocení vodních toků, obecné zásady revitalizace.5. Výchozí podklady pro revitalizaci – správní údaje, charakteristika přírodních podmínek, hydrologický, geologický,hydrogeologický, pedologický průzkum, geodetické podklady.6. Zhodnocení stávajícího stavu toku – část stavebně technická, část biologická a biotechnická, kvalita vody v řece. 7. Zhodnocení stávajícího stavu objektů na toku Řešení situativní , příčného a podélného profilu a vztah k odběrůmvody – zásobování vodou a čištění odpadních vod.8. Stavebně technická opatření používaná při revitalizaci – ekologické principy úprav vodních toků, konstrukce používané při úpravách koryta (v příčném a podélném profilu, zpevnění dnaa břehů).9. – 10. Biotechnická a biologická opatření při revitalizaci – břehové porosty, doprovodné porosty, vegetace ochranných pásem a inundačních území (druhy porostů, jejich výsadba a údržba),jejich účel a význam.11. Řešení úprav a revitalizace toků ve vztahu k zemědělství a lesnictví, význam pro přirozenou akumulaci vod, vodárenské toky a chráněné oblasti, možnosti zachování „divočících řek“, vodní tok jako biokoridor.12. Řešení úprav a revitalizace ve vztahu k rekreaci obyvatel (vč. technického a sociálního vybavení), možnosti uplatnění revitalizačních principů v urbanizovaných úsecích, vztah k povodňovýmopatřením.13. –14. Ichtyologická hlediska revitalizace vodních toků, konstrukce a prvky zlepšující ŽP ryb, rybářské obhospodařování, úkryty.15. Právní úpravy v oblasti revitalizace vodních toků – finanční prostředky, organizační struktura zabezpečení revitalizace.Cvičení:Zpracování seminárního projektu na téma "Návrh revitalizace vybraného úseku vodního toku". Terénní prace, sumarizacepodkladů, návrh revitalizačních opatření.

Literatura

Mareš J., Heteša J.: Revitalizace vodních toků, VŠZ Brno, 1991Raplík M., Výbora P., Mareš K.: Úprava tokov, ALFA Bratislava, 1989Mareš K.: Úpravy toků, navrhování koryt, ČVUT Praha, 1997Ehrlich P. a kol.: Revitalizační úpravy potoků – objekty, Metodika 14/1994, VÚMOP PrahaJust T., Šámal V., Dušek M., Fisher D., Karlík P., Pykal J.: Revitalizace vodního prostředí, AOPK ČR Praha, 2003Šimíček V.: Břehové a doprovodné porosty vodních toků - součást lužních ekosystémů, Agrospoj Praha, 1999

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jitka Chromíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jitka Chromíková, Ph.D.prof. Dr. Ing. Miroslav Kyncl