Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slévárenství automobilových dílů (SAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SAD - Slévárenství automobilových dílů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět analyzovat a srovnávat základní postupy výroby forem a jader.Student bude umět popsat základní pochody při tvorbě odlitku od odlití po vychladnutí kovu.Student bude umět objasnit vznik nejvýznamnějších vad odlitků.Student bude umět popsat materiálové a slévárenské vlastnosti materiálů na odlitky pro automobilový průmysl.

Osnova

Přednášky 1. Úvod do slévárenství - historická a hospodářská data. Možnosti a hranice výroby odlitků. Průběh výroby odlitkuod výkresu po expedici. 2. Rozdělení výrobních způsobů podle druhu formy. Výroba odlitků do kovových forem. Výroba odlitků do jednorázovýchpískových forem. 3. Druhy a vlastnosti formovacích směsí, pojivové soustavy I. – IV. generace, příprava a zkoušení formovacíchsměsí4. Regenerace ostřiv základní principy, hodnocení regenerátu5. Proudění kovu ve formě. Vtoková soustava odlitku.6. Statické a dynamické působení kovu na formu. Plyny v kovech a ve slévárenské formě. 7. Krystalizace a tuhnutí odlitku. 8. Objemové změny při tuhnutí odlitku a nálitkování. 9. Napětí v tuhnoucích a chladnoucích odlitcích.Vady odlitků a jejich předcházení. 10. Přehled materiálů na odlitky. Ocelové odlitky11. Litiny – struktura, vznik grafitu, základní kovová hmota. Mechanické vlastnosti litin.12. Metalurgie litin – očkování a modifikace13. Výroba odlitků z neželezných kovů14. Závěrečná konzultace Cvičení:1. Suroviny pro přípravu formovacích směsí, ostřiva, pojiva2. Příprava a zkoušení formovacích směsí – laboratoř formovacích směsí – protokol z výsledků měření3. Technologie formování – ukázky formování na dělený a nedělený model, model s volnými částmi, pravé nepravé jádro4. Formování a odlití jednoduchého odlitku z Al slitiny5. Exkurze v modelárně a slévárně litiny6. Čtení strojnického výkresu, značky, razítko – součást na výkrese nakreslit axonometricky 7. Výpočet metalostaického tlaku a vztlaku8. Slévárenský postupový výkres, volba dělící roviny odlitku, úkosů, přídavků9. Exkurze ve slévárně hliníkových odlitků s metodami vysokotlakého a nízkotlakého lití10. Návrh a výpočet vtokové soustavy odlitku – (program)11. Výpočet objemu nálitku – (program)12. Slitiny železa na odlitky, oceli, litiny, normy, vlastnosti13. Seminář metody Rapid prototyping, počítačové simulace14. Zápočet

Literatura

JELÍNEK, P. Slévárenství. VI.vydání. Učební texty VŠB – TU Ostrava, 2007.HAVLÍČEK, F. Teorie slévárenství. Výběr přednášek, Vysoká škola báňská v Ostravě, FMMI,Ostrava, 1992, 130 stran.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Tomáš Elbel, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.Ing. Ivana KroupováIng. Filip Radkovský