Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signály a soustavy (SaS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SaS - Signály a soustavy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Signály a soustavy je poskytnout dostatečný základ pro další studium bakalářských kurzů v oblastiřízení, sdělovací techniky, elektrických obvodů, návrhu filtrů a digitálního zpracování signálů. Student bude umět určit základní korelační a spektrální charakteristiky různých typů signálu. Bude schopen provéstanalýzu LTIL soustavy. Bude umět používat prostředí MATLAB/Simulnik pro analýzu signálů a soustav.

Osnova

Přednášky:Prostředky MATLABu pro analýzu signálů a soustav.Signál. Základní pojmy. Signál se spojitým časem. Základní definice. Časové průměry. Harmonický signál. Diracův impuls.Analýza signálu v časové oblasti. Korelační analýza signálu se spojitým časem. Základní rozbor Fourierovy analýzy signálu.Analýza signálu v kmitočtové oblasti I. Fourierovy řady. Diskrétní spektrum. Diskrétní spektrum výkonu.Analýza signálu v kmitočtové oblasti II. Fourierova transformace. Spektrum. Spektrum energie. Spektrum výkonu.Náhodný signál.Korelační a spektrální analýza náhodného signálu. Náhodný proces.Soustava. Základní pojmy. LTIL soustava. Lineární soustava. Lineární časově invariantní soustava. Analýza soustavy v časové oblasti. Impulsová charakteristikasoustavy. Konvoluce. Popis LTIL soustavy diferenciální rovnicí. Stabilita soustavy.Analýza soustav v kmitočtové oblasti. Kmitočtový přenos soustavy. Transformace harmonického signálu LTIL soustavou. Ideální filtr, kauzální filtr. Aplikace v komunikační technice. Amplitudová modulace. Kmitočtová modulace. Použití Laplaceovy transformace pro analýzu signálů a soustav. Počítačové laboratoře:Úvodní laboratorní cvičení.Základní parametry signálů.Korelační funkce spojitých signálů. Diskrétní spektrum signálu.Spojité spektrum (spektrální hustota) signálu. Příprava a prezentace protokolu č.1.Test č.1.Analýza soustavy v časové oblasti - Simulink. Stabilita soustavy.Kmitočtový přenos soustavy.Příprava a prezentace protokolu č.2.Amplitudová modulace a úholvá modulace signálu.Laplaceova transformace LTIL soustavy.Test č.2. Ukončení počítačových laboratoří.Projekty:1. Korelační a spektrální analýza signálu se spojitým časem.2. Analýza LTIL soustavy se spojitým čase.Časová náročnost každého projektu je 5 hodin.

Literatura

Horák B., Nevřiva P.: Signály a soustavy III. VŠB Ostrava, Ostrava 1998. Nevřiva P.: Signály a soustavy I a II VŠB Ostrava, Ostrava 1998.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Blanka Filipová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Blanka Filipová, Ph.D.Ing. Zdeněk Macháček, Ph.D.Ing. Martin Pieš, Ph.D.