Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spolehlivost bezpečnostních systémů (SBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SBS - Spolehlivost bezpečnostních systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvováním předmětu student získá základní znalosti z teorie spolehlivosti. Pochopí význam hodnocení spolehlivostibezpečnostních systémů a spolehlivosti lidského činitele ve vazbě člověk-stroj. Dovede analyzovat a hodnotit bezpečnostnísystémy z hlediska spolehlivosti a navrhnout vhodná nápravná opatření.

Osnova

1 Základy teorie spolehlivosti1.1 Termíny a pojmy spolehlivosti1.1.1 Definice základních pojmů1.1.2 Číselné charakteristiky spolehlivosti1.1.3 Obnovované a neobnovované objekty1.1.4 Metody zvyšování spolehlivosti1.2 Spolehlivost elementu a systému1.2.1 Obnovovaný a neobnovovaný element1.2.2 Obnovovaný a neobnovovaný systém1.2.3 Metody stanovení spolehlivosti elementu a systému Zkušební metody Výpočetní metody Struktura systémů Spolehlivostní modely systémů Dvoustavové sériově paralelní systémy Spolehlivost systémů s obecnou strukturou Spolehlivost vícestavových systémů Použití Markovových procesů pro hodnocení spolehlivosti Statistické modelování metodou Monte Carlo1.3 Zvyšování spolehlivosti systému zálohováním1.4 Základy diagnostiky poruch1.5 Ekonomické aspekty spolehlivosti2 Spolehlivost člověka2.1 Behavioristický přístup2.2 Kognitivní přístup2.3 Fuzzy model

Literatura

Mykiska A.: Bezpečnost a spolehlivost technických systémů. Skripta ČVUT-SF 2004Novák, M. – Šebesta V. – Votruba Z.: Bezpečnost a spolehlivost systémů. Skripta ČVUT-DF 2001.Skřehot, P. a kol.: Prevence nehod a havárií. 2. díl: Mimořádné události a prevence nežádoucích následků. Kapitola5.3 až 5.5. Praha, VÚBP, v.v.i. 2009.Škvarka, P.: Spoľahlivost v jadrovej energetike. Bratislava, Alfa 1990.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Aleš Dudáček

Vyučující

prof. Dr. Ing. Aleš Dudáček