Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soft Computing v ekonomice (SCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SCE - Soft Computing v ekonomice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Získat základní znalosti o SC informačních technologiích2. Pochopit úlohu a uplatnění kontrolovaného a nekontrolovaného učení3. Pochopit tvorbu architektur NS pro ekonomické aplikace4. Pochopit tvorbu a uplatnění SOM sítí v rozhodování5. Seznámit se s problematikou učícího stroje SVM

Osnova

1. Úvod do NS a SC, matematický model, základní principy učení.2. Jednovrstvé sítě, perceptron - učící pravidlo, adaptace vah lineárního neuronu.3. Vícevrstvé sítě, architektury, Backpropagation algoritmus.4. Modelování a predikce ekonomických/finančních časových řad pomocí sítí perceptronového typu.5. Asociativní paměti, aplikace na řešení ekonomických úloh. 6. Rekurentní sítě, RTL učení, aplikace v ekonomice na dynamické systémy.7. RBF sítě, architektura, metody učení.8. Sítě s nekontrolovaným učením, kompetitivní učení a data mining.9. Samoorganizující mapy - SOM sítě, architektura, učení, aplikace v rozhodováni.10. Hybridní neuronové sítě, architektury a učení.11. Vývoj modelování NS, aplikace v ekonomice a financích.12. Strojové učení, aplikace na klasifikaci dat. 13. Strojové učení, model SV regrese, aplikace na modelování vysokofrekvenčních finančních časových řad.14. Principy granulárního počítání (GC) a cloud koncept, aktuální trendy v kontextu pravděpodobnostního versusinteligentního (soft) počítání.

Literatura

MARČEK, Dušan. a Milan MARČEK. Neuronové sítě a jejích aplikace. EDIS ŽU, 2006. ISBN 80-8070-497-X MARČEK, Milan, PANČÍKOVÁ, Lucia. a Dušan MARČEK. Ekonometrie a soft computing. EDIS Žilinská univerzita 2008.ISBN 978-80-8070-746-0 MARČEK, Dušan. Neuronové sítě a fuzzy časové řady. SU v Opavě, FPF, UI, 2002, ISBN 80-7248-157-6 MARČEK, D. Pravděpodobnostní modelování a soft computing v ekonomike.VŠB-TU Ostrava, 2013, ISBN978-80-248-2955-5.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Dušan Marček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Dušan Marček, CSc.