Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioekonomická geografie (SCEGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SCEGEO - Socioekonomická geografie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti studenta budou doplněné o základní poznatky k evropskému kontinentu. Budu definovány základní prostorové,sociální a ekonomické charakteristiky Evropy. Student získá základní poznatky o přírodních, sociálních a hospodářskýchrozdílech evropských států. Naučí se rozpoznávat celkovou rozdílnost Evropy a ostatních kontienntů.

Osnova

Vývoj socioekonomické geografiePředmět a objekt jejího studia, vztah socioekonomické geografie k ostatním vědám, základní směry a přístupy socioekonomické geografieMetodologie socioekonomické geografieTechniky a metody výzkumu, metody socioekonomicko kartografické analýzy,oOstatní metody socioekonomické geografieVstup do teorie prostorových (geografických) systémůProstorový systém a krajinná sféra, prostorové cíle a hodnotový systém, prostorové procesy a činitelé rozvoje prostorových systémůVývoj a současnost politické mapy světaStát jako součást objektu studia socioekonomické geografie, základní vlastnosti a znaky státu, historický vývoj vzniku státních útvarů, stát jako politickoekonomický systémStav a možnosti lidského zdrojeZákladní přístupy geografie obyvatelstva, prostorové znaky obyvatelstva a migrace, vývoj světové populace a její některé strukturální projevyObecné znaky geografie světového hospodářstvíEkonomická organizace a primární aktivita, přírodní zdroje a ekonomický růstCentrálně-periferní systém světaEvropa v socioekonomickém přehledu, severoamerický prostor a Latinská Amerika, asijsko-pacifický region budoucnosti, rozvojové země a světová geopolitická situacePostavení České republiky ve světovém hospodářstvíVšeobecně geografická charakteristika České republiky, Česká republika a evropský hospodářský prostorMezinárodní spolupráce a světová ekonomika v geoprostorových souvislostechVšestranná součinnost v celosvětovém měřítku, integrační a globalizační procesy v současném světě, Geoprostorový pohled na světové hospodářství a úroveň vyspělosti

Literatura

1. Bičík,I., J. Brinke a R. Netopil. Geografie Evropy. Praha: SPN, 1989. ISBN: 80-04-22432-6.2. Šotkovský, Ivan. Socioekonomická geografie (prostředí lidské aktivity). Ostrava: VŠB - Technická univerzitaOstrava, 2012. ISBN 978-80-2č8-2624-0.

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.