Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sdílení tepla a spalování (Sd+Sp)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Sd+Sp - Základy sdílení tepla a spalování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se podrobněji seznámí s přenosem tepla vedením, prouděním a sáláním. Seznámení se s charakteristikou paliv,statikou spalování, typy spalovacích zařízení a znečišťujícími látkami, které se tvoří při vlastním spalování paliv.Získané znalosti jsou nezbytné pro provádění základních energetických výpočtů, ale uplatní se i v některých dalšíchstrojních oborech.

Osnova

Druhy sdílení tepla, stručná charakteristika, základní zákony.- Stacionární vedení a prostup tepla homogenní neomezenou stěnou rovinnou a válcovou.- Určování povrchových teplot a teplot mezi vrstvami.- Zvyšování hodnoty součinitele prostupu tepla žebrováním.- Tepelná izolace. Druhy izolačních materiálů a požadavky na ně kladené.- Teorie podobnosti v tepelné konvekci. Přestupy tepla při volné a vynuceném konvekci.- Sdílení tepla zářením v uzavřené soustavě. - Absolutně černé těleso, šedé těleso, skutečná tělesa.- Výměníky tepla - tepelný výpočet.- Statika spalování. Dokonalé a nedokonalé spalování. Hodnocení kvality spalovacího procesu, spalování s přebytkem vzduchu.- Spalování tuhých paliv, způsoby spalování. Spalování kapalných a plynných paliv.- Účinnost spalování.

Literatura

BLAHOŽ,V.,KADLEC,Z.:Základy sdílení tepla. 2.vyd.Ostrava:SPBI,2000.110 s. ISBN 80-902001-1-7 . KADLEC,Z.: Průvodce sdílenim tepla pro požární specialisty. 1.vyd. Ostrava:SPBI, 2009.100 s. ISBN 978-80-7385-061-6 NOSKIEVIČ, P., Spalování uhlí, Ostrava 2002, ISBN 80-248-0204-X

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Kadlec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Horák, Ph.D.doc. Ing. Zdeněk Kadlec, Ph.D.Ing. Kamil Krpec, Ph.D.Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.