Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statika a dynamika geotechnických staveb (SDGS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SDGS - Statika a dynamika geotechnických staveb, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem discipliny je naučit studenta aplikovat návrhové a metodické postupy využívání Eurokódu č. 7 na základě znalostístatiky,dynamiky a problematiky technického obsahu geotechnických konstrukcí. Syntéza poznatků ze základních geotechnickýcha fyzikálních disciplin je jedním z hlavních cílů předmětu.

Osnova

Přednášky:1. Význam a obsah discipliny, stav napětí v bodě tělesa, matematické rovnice mechaniky kontinua.2. Kmitání a vlnění v horninovém prostředí.3. Reologie a plasticita hornin.4. Stav napjatosti v okolí výlomů.5. Výpočetní metody zatížení výztuže tunelů vč. vlivu dynamických faktorů - klasifikace metod.6. Statické řešení výztuže podzemních staveb a využití výpočetní techniky.7. Vyztužování geotechnických konstrukcí geosyntetickými materiály (svahy, podloží násypů, opěry mostů).8. Statické řešení svahů stavebních jam a násypů, vliv odvodňování.9. Statická řešení konstrukcí štětových, podzemních a pilotových stěn.10. Statická řešení kotvení geotechnických konstrukcí.11. Konstrukce pro zajišťování stability svahů násypů a výkopů, přehled komerčních programových systémů; rizika geotechnických staveb.12. Rezerva.13. Přednáška statika z praxe - case histories.Cvičení:1. základní úlohy statiky a pružnosti a pevnosti, průřezové charakteristiky.2. Stanovení přetvoření statiky určitých konstrukcí, nosníky a oblouky.3. Trojkloubový oblouk - celková analýza - 1. program.4. Pevnost hornin, stav napjatosti v okolí tunelů.5. Stabilizační napětí tunelů a šachtic, mělce založené objekty - zatížení.6. výpočet staticky neurčitých konstrukcí výztuží a geotechnických staveb, použití VT a programových systémů FEAT, FLAC a PLAXIS - 2. program.7. dtto8. Statické řešení geosyntetických výztuží horninových konstrukcí.9. Úlohy statického řešení opěrných stěn.10. Statické řešení pažení stavebních jam - 3. program.11. Kotvy - navrhování a zkoušení.12. Cvičení na programových systémech GEO4 - FINE.13. dttoMultimediální pomůcky použité k výuce:Ve výuce jsou využívány připravené fólie pro zpětný projektor, některé instruktážní filmy (zabezpečení svahů, kotvení) a programové systémy pro výpočet pažících konstrukcí, stability svahů a armování zemin (Macaferi, Tensar).

Literatura

1. Aldorf, J.: Mechanika podzemních konstrukcí. VŠB-TU 19992. Hulla, J. a kol.: Mechanika zemín a zakladanie stavieb. ALFA Bratislava 19953. Šiška a kol.: základy hornické geotechniky. SNTL Praha 19754. Hulla, J. a kol.: Predpoklady a skutočnosť v geotechnickom inžinierstve. Jaga 2002

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc.doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.