Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová ekonomika (SE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SE - Světová ekonomika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Popsat základní rysy světového hospodářství,- Orientace v současném světovém dění a porozumnění rozdílného pohledu světových velmocí na světovou ekonomikua obchod,- Vysvětlit základní příčiny existence mezinárodního obchodu a jeho formy,- Pochopení a orientace ve světové ekonomice ze tří různých pohledů (zemí Západu, zemí Orientu a zemí Afriky) - Popsat systém mezinárodních organizací a jejich úlohy v současném světě,- Objasnit úlohu surovin, energií a populačního faktoru ve světové ekonomice a orientace v lokalitách, kterýchse daná problematika dotýká, - Objasnit globalizační a integrační procesy ve světové ekonomice(včetně nově vznikajících uskupení mezi rozvojovýmizeměmi),

Osnova

1. Úvod do studia. Stanovení podmínek absolvování kurzu. Rozbor literatury. 2. Charakteristika a vymezení světového ekonomiky, její formování a historický vývoj. 3. Základní teorie zahraničního obchodu – Merkantilismus, teorie absolutních a komparativních výhod, Heckscherův– Ohlinův model a jeho modifikace, alternativní teorie zahraničního obchodu.4. Zahraniční obchod a obchodní politika států. Liberalismus vs. Protekcionismus. Nástroje obchodní politiky azákladní členění.5. Role národních států, transnacionálních organizací a mezinárodních organizací ve světové ekonomice.6. Historie a současné rozložení „síly“ ve světové ekonomice. Zaměření na hlavní světová centra a nová vznikajícícentra – země skupiny BRIC, BRIICS a NEXT-11.7. Globalizace světové ekonomiky. Historie a vývoj globalizace. Tři základní etapy globalizace. Měření globalizace.8. Integrační procesy ve světové ekonomice. Rozdělení integračních procesů. Základní stupně makrointegrace. Významnéintegrační uskupení světa.9. Role přírodních zdrojů a energetiky ve světové ekonomice. Obnovitelné a neobnovitelné zdroje. Vymezení nejdůležitějšíchneobnovitelných zdrojů a jejich role ve světové ekonomice. 10. Populační faktor ve světové ekonomice. Obyvatelstvo a jeho rasy. Zaměstnanost ve světové ekonomice. Migrace.11. Ekonomické postavení vybraných světových protagonistů - Západ. Definování základních světových protagonistůse zaměřením na Spojené státy americké a Evropu. Jejich dějiny, ekonomické postavení, současné problémy a hrozby.Ekonomické postavení vybraných světových protagonistů - Orient. Definování základních světových protagonistů sezaměřením na Čínu, Indii, Japonsko a Blízký Východ. Jejich dějiny, ekonomické postavení, současné problémy a hrozby.12. Ekonomické postavení vybraných světových protagonistů - Afrika. Definování základních světových protagonistůse zaměřením na Subsaharskou Afriku a vybrané státy regionu. Jejich dějiny, ekonomické postavení, současné problémya hrozby.,13. Institucionální stránka mezinárodních hospodářských vztahů.14. Mezinárodní organizace a vývoj mezinárodního měnového systému.

Literatura

CIHELKOVÁ, Eva. Aktuální otázky světové ekonomiky proměny a governance. Praha: Professional Publishing, 2013, 248s. ISBN 9788074311048.C IHELKOVÁ, Eva a Hana KUNEŠOVÁ. Světová ekonomika nové jevy a perspektivy 2. doplněné a přepracované vydání. 2.vyd.Praha: Grada, 2009, 320 s. ISBN 9788071794554.K UBIŠTA, Václav. Mezinárodní ekonomické vztahy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 375 s. 2009,ISBN 978-80-7380-191-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. PhDr. Stanislav Polouček, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Juroška, Ph.D.Ing. Aleš Lokaj, Ph.D.prof. PhDr. Stanislav Polouček, CSc.