Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Solární energie a palivové články (SE&FC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SE&FC - Solární energie a palivové články, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se naučí orientovat v problematice solární energetiky a palivových článků. Studenti budou umět:- vysvětlit a definovat základní pojmy v probíraných oborech- objasnit vzájemné vazby a souvislosti uvnitř daných oborů i externí vazby k ostatním oblastem energetiky- popsat základní technické prostředky používané v daných oborech a vysvětlit jejich principZískají: - přehled o odborném názvosloví- přehled o základních technologických postupech transferů a tranformací energií v dotčených oblastechBudou schopni: - provádět základní energetické bilance a kapacitní výpočty v oblastech dané problematiky- volit vhodné způsoby a metody pro dosažení v praxi požadovaných cílů

Osnova

1. Sluneční energie, vznik, zákony záření těles, charakteristika, způsoby transformací na využitelné druhy energií.2. Vlastnosti slunečního záření a jeho modelování. Popis modelové databáze METEONORM.3. Pasivní, přímé systémy využívající sluneční energii. Sluneční elektrárny. 4. Sluneční kolektory rovinné, princip výpočtu, účinnosti. Nestacionární a stacionární bilance kolektoru.5. Zkušebnictví, certifikace solárních kolektorů. Obsah Test reportů.6. Solární tanky, stratifikační zásobníky.7. Sluneční vytápěcí systémy. Velkoplošné systémy, high-, mesh-, low- flow systémy. Energetické a ekonomické bilancesolárních systémů. Ekologický přínos.8. Fotovoltaická přeměna, druhy fotovoltaických článků, celková a kvantová účinnost, využití. U-I charakteristikaFV článku. Fotovoltaické systémy - základní typy. Invertory, vlastnosti, účinnost.9. Palivové články úvod. Základní konstrukční uspořádání palivového článku. Účinnost přeměny energií v tepelnémoběhu a palivovém článku. Účinnost tepelného oběhu vs. účinnost palivového článku. 10. Svorkové napětí palivového článku, U-I charakteristika palivového článku.11. Základní typy palivových článků, rozdělení a parametry, Základní popis podstaty chemizmu jednotlivých typůpalivových článků.12. Technologie palivových článků membránových AFC, PEMFC , PAFC.13. Technologie MCFC - palivové články s tavenými karbonáty, SOFC - palivové články s pevnými oxidy.14. Vodíkové hospodářství. Výroba vodíku. Energetická náročnost vodíkových technologií. Skladování a transportvodíku. Bezpečnostní aspekty.

Literatura

CIHELKA, J. Solární tepelná technika. Praha: Malina, 1994. 203 s. ISBN 80–900759–5–9 .LADENER, H; SPÄTE, F. Solární zařízení. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2003. 267 s. ISBN 80-247-0362-9 .MATUŠKA, T. Solární tepelné soustavy. Praha : Společnost pro techniku prostředí, 2009. 194 s. ISBN 978-80-02-02186-5 .SZELIGA, Z. Základy technologie palivových článků. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2008. 95 s. ISBN978-80-248-1671-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.