Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální a experimentální metody v obrábění (SEMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SEMO - Speciální a experimentální metody v obrábění, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto předmětu budete umět aktivně využívat fyzikální podstatu obrábění pro měření a zjišťovánídůležitých parametrů obrábění jako je síla řezání, řezivost, obrobitelnost, teplo a teplota při obrábění aj. Dálepotom ovládát nové a moderní metody výroby ozubení a budete seznámeni s progresivními metodami obrábění, jako jeHSC, HFC a s konstrukcí strojů a nástrojů pro tyto technologie.

Osnova

Osnova přednášek:První část: Tato část navazuje na předměty "Nástroje" a "Konstrukce a výroba nástrojů" a v ucelené formě shrnuje problematiku výroby čelních a kuželových kol.1. Metody a nástroje pro výrobu čelních ozubených kol 1.1 Historie výroby ozubených kol 1.2 Odvalovací frézování 1.3 Odvalovací obrážení2. Metody a nástroje pro dokončování čelních ozubených kol 2.1 Dokončovací metody s vužitím nástrojů s geometricky definovaným břitem 2.2 Tvarové broušení čelního ozubení 2.3 Broušení čelních ozubených kol3. Metody a nástroje pro výrobu kuželových kol s přímými zuby 3.1 Metody a nástroje pro výrobu kuželových kol s přímými zuby DZ 3.2 Metody a nástroje pro výrobu kuželových kol s přímými zuby odvalem4. Metody a nástroje pro výrobu kuželových kol se zakřivenými zuby 4.1 Systém Gleason 4.2 Systém Klingelnberg 4.3 Systém OerlikonDruhá část: Tato část doplňuje předměty "Teorie obrábění" a "Obrábění" o experimentální měření veličin, které provázíproces třískového obrábění.5. Studium tvorby třísky 5.1 Metalografické studium ukončených změn v zóně řezu a vyhodnocení kořene třísky 5.2 Koeficient pěchování třísky 6. Teplo a teplota při obrábění 6.1 Zdroje tepla a tepelná bilance 6.2 Měření teploty při obrábění 7. Opotřebení a obrobitelnost 7.1 Měření opotřebení 7.2 Značení obrobitelnosti a dlouhodobá zkoušky obrobitelnosti 7.3 Krátkodobé zkoušky obrobitelnosti 8. Měření sil při obrábění 8.1 Nepřímě měření sil při obrábění a cejchování dynamometrů 8.2 Přímé měření sil při obrábění 9. Vibrace při obrábění 9.1 Chvění při obrábění 9.2 Tuhost technologické soustavy 10. Studium obrobeného povrchu 10.1 Zbytková povrchová napětí po obrábění 10.2 Vliv řezných parametrů na teoretickou a skutečnou drsnost povrchu Třetí část: Tato část navazuje na předměty "Obrábění" a "Teorie obrábění", a doplňuje tak současné možnosti a poznatky progresivního třískového obrábění. Klade zvláštní důraz na přesné a hospodárné obrábění definovanou řeznou geometrií, která je základním předpokladem pro docílení ekologického a efektivního obrábění s vysokou integritou povrchu obrobku.11. Aspekty vysokorychlostního "HSC" obrábění 11.1 Prostorové obrábění vysokými řeznými rychlostmi 11.2 Prostorové obrábění vysokými rychlostmi posuvů 11.3 Porovnání deformačních zón u "klasické" a "HSC" technologie12. Problematika vysoko-objemového "HSV" obrábění 12.1 Požadavky na související činnosti u "HSC" obrábění 12.2 Podmínky vysoko - objemového obrábění 12.3 Efekty výkonostního obrábění13. Kreatika a tvorba produktů 13.1 Podstata kreatiky 13.2 Kreatika a kreativita 13.3 Krédo kreatiky - procesy tvorby produktů 13.4 Součástková základna a její význam14. Nanotechnologie - nastupující technologie 14.1 Nanomaeriály v povrchových úpravách 14.2 Extrémní nanotechnologie - atomová a molekulová manipulace hmoty 14.3 Nanostruktury - základní prvky nanomateriálůOsnova cvičení:1. část: Metody a nástroje pro výrobu čelních ozubených kol V rámci cvičení studenti navštíví podniky zabývající se výrobou ozubení, a to TATRA, a.s. Kopřivnice, střediskoOzubárna a podnik Vítkovice, a.s. Ozubárna. Studenti budou hodnoceni na základě vědomostního testu. Tato část zabírá4 cvičení.2. část: Experimentální metody v obrábění V rámci cvičení budou studenti měřit celkem 5 úloh, které budou obodovány: a) studium kořene třísky a určování koeficientu pěchování třísky b) měření teploty obrábění pomocí termodua, pyrometru a termokamery c) stanovení charakteristiky referenčního materiálu pro určení obrobitelnosti a stanovení obrobitelnosti vybraného hutního materiálu d)cejchování dynamometru, měření sil řezání pomocí dynamometru, strukturální rovnice e) zátěžová charakteristika vřetene, tuhost soustavy f) efektivní vrtání hlubokých otvorůTato část zabírá 7 cvičení.3. část: Nové trendy v technologii obrábění Studenti budou bodově hodnoceni na základě úrovně zpracování zadaného programu a vědomostního testu. Tato částzabírá 3 cvičení.

Literatura

MRKVICA, I. Speciální technologie Výroba ozubených kol I, Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2009,101 s. ISBN 978-80-248-1931-0 .MRKVICA, I. Speciální technologie Výroba ozubených kol II, Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2009, 125 s. ISBN 978-80-248-2134-4 .MRKVICA, M. Konstrukce a výroba ozubených kol, VŠ-TU Ostrava, 1986, 215 s.ČEP, Robert; PETRŮ, Jana. Experimentální metody v obrábění. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 2011. ISBN 978–80–248–2533–5 .- http://projekty.fs.vsb.cz/459/?ucebni-opory.NESLUŠAN, Miroslav; TUREK, Stanislav; BRYCHTA, Josef; ČEP, Robert; TABAČEK, Marián. Experimentálne metódy v trieskovomobrábaní. Žilina : EDIS Žilina, 2007. 343 s. ISBN 978–80–8070–711–8 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Robert Čep, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Josef Brychtadoc. Ing. Robert Čep, Ph.D.Ing. Jiří Kratochvíl, Ph.D.doc. Dr. Ing. Ivan Mrkvica