Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soustava řízení a fungování národního hospodářství v Československu 1945 – 1989 (SFNH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SFNH - Soustava řízení a fungování národního hospodářství v Československu 1945 – 1989, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- získání pokročilejších znalostí z doby mírové konverze ekonomiky a organizační výstavby znárodněného sektoru,- přehled a význam jednotlivých pokusů o reformy národního hospodářství v 2. polovině 20. stol. v rámci Československésocialistické republiky,- základní orientace v problematice sovětského plánování,- popsání rozdílů mezi sovětským a československým plánováním - výhody a nevýhody těchto systémů.

Osnova

• Mírová konverze ekonomiky, organizační výstavba znárodněného sektoru a přechod k plánovitému řízení národního hospodářství• Aplikace sovětské soustavy plánování a řízení národního hospodářství v období prvního pětiletého plánu, přeměna vícesektorové ekonomiky v jednosektorovou s vyloučením soukromé hospodářské činnosti• Pokusy o reformu systému řízení národního hospodářství ve druhé polovině 50. let, v r. 1965, 1980, 1987

Literatura

Geršlová, J. – Sekanina, M.: Zrození nové doby. Valašské Meziříčí – Ostrava 1999.Geršlová, J. – Sekanina, M.: Lexikon našich hospodářských dějin. Praha. Libri 2003.Půlpán, K.: Nástin českých a československých hospodářských dějin do roku 1990. 1. díl, Praha. 1993, 2. díl, Praha. 1993.Šulc, Z.: Stát a ekonomika. Praha. Karolinum 2004.

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PhDr.PaedDr. Milan Sekanina, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr.PaedDr. Milan Sekanina, CSc.