Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební hmoty (SH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SH - Stavební hmoty, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí se základní strukturou, vlastnostmi a výrobou stavebních hmot a možnostmi jejich použití vestavebnictví. Nedílnou součástí výuky je rovněž seznámení se s platnými českými a evropskými normami, týkajícímise stavebních látek. Cílem předmětu je vytvořit u studentů znalosti a předpoklady pro kompetentní a kvalifikované navrhování a užitístavebních látek pro konstrukce staveb.

Osnova

Přednáška:[1] Struktura a vlastnosti stavebních hmot (fyzikální, mechanické, chemické, ostatní)[2] Kámen a kamenivo[3] Pojiva[4] Cementy[5] Malty, přísady k pojivům[6] Betony – klasifikace, základní složky[7] Betony – navrhování, výroba, zpracování a ošetřování betonu[8] Betony - druhy betonu, použití, základní vlastnosti a zkoušení betonu[9] Lehké betony[10]Plasty, kaučuky, syntetické pryskyřice, lepidla, tmely[11]Stavební izolace, živice[12]Dřevo[13]Kovy[14]Sklo, keramikaCvičení:Resp.: Projekt, Seminář, Praxe, Exkurze, Terénní cvičení[1] Úvod, normy o materiálech, chyby měření a vyhodnocování, školení bezpečnosti práce v laboratořích stavebních hmot[2] Statistická kontrola jakosti betonu dle ČSN 73 2404 a PENV 206, zadání programu č.1[3] Zkoušení kameniva pro stavební účely[4] Laboratoř – zkoušky objemové a sypné hmotnosti, protokol č. 1 zkouška zrnitosti, protokol č.2[5] Zkoušení kameniva pro stavební účely [6] Laboratoř – zkouška odplavitelných částic, protokol č.3 zkouška tvarového indexu kameniva, protokol č.4[7] Zkoušení pojiv – sádra, vápno, malta[8] Cementy – třídění, fyzikální a mechanické vlastnosti [9] Laboratoř – zkouška normální hustoty cementové kaše, protokol č.5[10]Zkoušení betonových směsí a betonů[11]Navrhování betonových směsí – dle Pavlíka a Bolomeye, program č. 2[12]Zkoušení dřeva, kovů, tvrdost materiálů[13]Zkoušení cihlářských výrobků a plastů, zápočtový test[14]ZápočetMultimediální pomůcky použité k výuce:Zpětný projektor

Literatura

[1] Adámek, J. a kol.: Stavební materiály, CERM Brno 1997.[2] Cigánek, J.: Stavební hmoty, VŠB Ostrava 1984.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Filip Khestl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Daňková, Ph.D.Ing. Pavel MecIng. Petr Rezek