Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební hmoty I (SH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SH1 - Stavební hmoty I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu je seznámit studenty s vlastnostmi, použitím, výrobou a sortimentem základních stavebníchmateriálů. Student získá znalosti a dovednosti v oblasti hodnocení fyzikálních a mechanických vlastností stavebníchmateriálů, v oblasti navrhování složení a výroby stavebních materiálů a volby vhodných materiálů pro použití vestavební konstrukci.

Osnova

Přednáška:1. Stavební látky - rozdělení, struktura, složení, základní vlastnosti2. Voda a plyny v materiálech3. Kámen a kamenivo4. Pojiva5. Beton I.- beton čerstvý a ztvrdlý6. Beton II. - výroba, ošetřování, koroze7. Beton III. - speciální betony8. Malty9. Stavební keramika10.Kovy11. Dřevo a výrobky ze dřeva12. Živice13. Sklo14. PlastyCvičení:1. Úvod, normy o materiálech, chyby měření a vyhodnocování, školení bezpečnosti práce v laboratořích stavebníchhmot.2. Statistická kontrola jakosti betonu dle ČSN 73 2404 a PENV 206, zadání programu č.1.3. Zkoušení kameniva pro stavební účely4. Laboratoř – zkoušky objemové a sypné hmotnosti, protokol č. 1. zkouška zrnitosti, protokol č.2.5. Zkoušení kameniva pro stavební účely. 6. Laboratoř – zkouška odplavitelných částic, protokol č.3. zkouška tvarového indexu kameniva, protokol č.4.7. Zkoušení pojiv – sádra, vápno, malta. 8. Cementy – třídění, fyzikální a mechanické vlastnosti. 9. Laboratoř – zkouška normální hustoty cementové kaše, protokol č.5.10.Zkoušení betonových směsí a betonů.11.Navrhování betonových směsí – dle Pavlíka a Bolomeye, program č. 2.12.Zkoušení dřeva, kovů, tvrdost materiálů.13.Zkoušení cihlářských výrobků a plastů, zápočtový test.14.Zápočet.

Literatura

Svoboda, L. a kol.: Stavební hmoty. - Jaga, Bratislava, 2004, 471 s.Adámek, J. a kol.: Stavební materiály – Učební texty VUT v Brně, 1997.Bajza, A., Rouseková, I.: Technológia betónu. - Jaga, Bratislava, 2006, 190 s.Aïtcin, P.-C.: Vysokohodnotný beton. – Informační centrum ČKAIT, 2005. Hanykýř, V., Kutzendörfer, J.: Technologie keramiky. - Silikátový svaz a Vega, s.r.o., 2000, 287 s. Pytlík, P.: Cihlářství. - VUT Brno, CERM, s.r.o. Brno, 1995, 264s. Pytlík, P., Sokolář, R.: Stavební keramika, technologie, vlastnosti a využití. - CERM, s.r.o., Brno, 2002, 285s.Horáček, P.: Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. MZLU, Brno 2008Gandelová, L. a kol.: Nauka o dřevě. MZLU, Brno 2002Šlezingerová, J.: Stavba dřeva. MZLU Brno 2002Šauman, Z.: Maltoviny I. – Učební texty VUT v Brně, 1993. Vondruška, V.: Sklářství. – Grada Publishing, Praha, 2002, 273 s.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Filip Khestl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana BoháčováIng. David BujdošIng. Jana Daňková, Ph.D.Ing. Petra DonéIng. Jan HurtaIng. Filip Khestl, Ph.D.Ing. Barbora MacečkováIng. Tereza MajstríkováIng. Pavel MecIng. Petr Rezek