Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simulace a modelování tekutinových prvků a systémů (SimMod)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SimMod - Simulace a modelování tekutinových prvků a systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se seznámí s matematickými modely, metodami simulace a modelováním hydraulických veličin (tlaku a průtoku)při proudění hydraulických kapalin hydraulickými prvky. Následně bude schopen sestavovat celé systémy z hydraulickýcha případně pneumatických, mechanických a elektrických prvků a řešit statické i dynamické chování takových systémů. Při řešení se využívá programový systém Matlab-Simulink-SimHydraulics (Pneumatics, Mechanics).

Osnova

Matematické metody simulace proudění v tekutinových prvcích. Numerické řešení jednoduchých obvodů RLC (obyčejnýchdiferenciálních rovnic), použití programů Matlab-Simulink, Matlab-Simulink-SimHydraulics. Aplikace Laplaceovy transformacena řešení obvodů RLC, frekvenční analýza, FFT metoda, přenosy, stabilita. Řešení sloupce kapaliny a dalších hydraulickýchprvků modelem se soustředěnými parametry (T a PI článek). Řešení sloupce kapaliny modelem se spojitě rozloženýmiparametry. Experimentální vyšetřování dynamiky tekutinového obvodu, přechodových charakteristik a porovnání s matematickýmimodely. Řazení odporů do obvodů, zákon o okruzích a uzlech, dynamika odporových sítí, řešení pomocí Matlab-Simulink-SimHydraulics.

Literatura

ROACHE, P.J.:Computational Fluid Dynamics. Albuquerque: Hermosa Publishers,1976, 612 p.ZÁRUBA,J.: Hydraulický ráz v soustavách potrubí. Studie ČSAV 17/84, ad 6KOZUBKOVÁ, M. Aplikovaná mechanika tekutin. Ostrava : Kat. hydromechaniky a hydraul. zařízení FS VŠB-TU Ostrava,2003, Scripta electronica. 98 s. Dostupné z internetu:http://www.338.vsb.cz/seznam.htmZYMÁK, V. Dynamika pulsujícího průtoku (Teorie, měření, aplikace, zkušenosti), Brno, PC-DIR Brno, 1994, 210s. ISBN80-85895-00-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.