Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémové inženýrství a informatika (SIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SIS - Systémové inženýrství a informatika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními pojmy a metody teorie rozhodovacích procesů, se simulačními a informačními modely pro podporumanagementu v podnikové praxi, s prostředky pro systémové myšlení, prostředky pro modelování složitých systémů,s metody pro testování modelů, s modely podnikových procesů, se základními principy a úkoly projektového řízení,s metodami projektového řízení, řízení kvality, nákladů a rizik projektu a s prostředky pro modelování jako simulacea testování modelů složitých systémů. Seznámit se základními pojmy a metody teorie rozhodovacích procesů, se simulačními a informačními modely pro podporumanagementu v podnikové praxi, s prostředky pro systémové myšlení, prostředky pro modelování složitých systémů,s metody pro testování modelů, s modely podnikových procesů, se základními principy a úkoly projektového řízení,s metodami projektového řízení, řízení kvality, nákladů a rizik projektu a s prostředky pro modelování jako simulacea testování modelů složitých systémů. Seznámit se s informačními systémy, informačními a komunikačními technologiemi (ICT), s datovou základnou, datovýmimodely, informačním managementem a prvky informačního managementu a současnými přístupy k systémové tvorbě a implementacistrategie na podnikatelské úrovni pro získání strategických výhod prostřednictvím podpory ICT.Seznámit se s nejnovějšími metody pro podporu projektového managementu, zajištovat jejich využívaní pro dosaženístrategických výhod.Ovládat a aplikovat principy systémového přístupu v ekonomické informatice, a zajišťovat jejich využití v ekonomickýchsystémech.Navrhovat architektury IS a využití IT, formulovat plány IS, případové studie za podpory (uplatnění) modelovacíchprostředků a optimalizačních metod, navrhovat datové struktury IS, projektovat IS s využitím podporných programovýchprostředků a CASE nástrojů.Informační technologie, informační systémy, informační management. Součásti informačního managementu. Konceptyzískání strategické výhody prostřednictvím podpory IT. Formulace strategie IS. IT architektury. Strategie realizaceIS. Plánování informačního systému (IS), struktura a obsah procesu, případové studie. Data Base. Datové modely,koncepční a logické.Rozsah obsahA. Systémové teorie, metodologie a aplikaceB. Projektový managementC. Strategický informační systémD. Design a řízení projektů informačních systémů s podporou CASE nástroje

Osnova

Informační technologie, informační systémy, informační management. Složky informačního managementu. Koncepty získánístrategické výhody pomocí IT. Formulace strategie IS. Architektura IT. Strategie realizace IS. Plánování informačníhosystému, struktura a obsah procesu, případové studie. Datová základna. Datové modely, konceptuální a logické. BalancedScorecard (BSC).Základní principy projektového řízení. Funkcionální a institucionální organizace řízení pomocíprojektů. Nástroje, techniky a metody projektového řízení. Typologie metod z hlediska využitelnosti ve fázích projektovéhocyklu. Strukturování projektu, dělení odpovědnosti v projektu, typické balíky aktivit. Lhůtové a termínové plánování,síťové plánování Řízení rizika. Zajišťování kvality projektu i výsledku. Řízení nákladů. Minimalizace nákladů naprojekt. Informační zajištění projektového řízení, software.

Literatura

EARL, M. J. Management Strategies for Information Technology. Prentice - Hall, 1989.REMENYI, D. Introducing Strategic Information Systems Planning. NCC Blackwell, 1991.ROBSON, W. Strategic Management & Information Systems. Pitman Publ., 1997.CHECKLAND, Peter and John POULTER. Learning For Action: A Short Definitive Account of Soft Systems Methodology,and its use Practitioners, Teachers and Students. John Wiley&Sons 2007. 200 p. ISBN = 0-470-02554-9 CHECKLAND Peter. Systems Thinking, Systems Praktice. John Wiley&Sons 1999. 330 p. ISBN-13: 978-0471986065KOSSIAKOFF, Alexander et al. Systems Engineering. Principles and Practice. 2th ed. New Yersey: John Wiley&Sons 2011, 560 pp. ISBN 0-470-40548-2GRAEME, Martin. Managing People and Organizations in Changing contexts. Netherlands: Elsevier 2006. 425 s. ISBN-13:978-0-7506-8000-4.SCOTT, W.R. and GERALD F. Davis. Organizations. Rational, Natural and Open ŘEHÁČEK, P. Procesy a prvky projektového řízení. 1. vyd. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2011. 139 s. ISBN 978-80-248-245-0.ROSENAU, Milton. Řízení projektů. Computer Press, Praha 2000.KORECKÝ, Michal. Management rizik projektů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. 584 s. ISBN 978-80-247-3221-3 .PMI. A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBoK® Guide). 5th Edition. Newton Square, Pensylvania:Project Management Institute, 2013. ISBN 978-1-935589-67-9 .GRANT, K., HACKNEY, EDGAR, D. Strategic Information Management. Cengage Learning EMEA, Hampshire, UK, 2010. ISBN978-14080-0793-8 KALUŽA, J. Informační systémy pro strategické ťízení. Ostrava: VŠB-TU Ostrava , 2010. ISBN 978-80-248-2280-8 .REMENYI, D. Introducing Strategic Information Systems Planning. NCC Blackwell, 1991.ROBSON, W. Strategic Management & Information Systems. Pitman Publ., 1997.DAVID, F. Stategic Management. Upper Sadle River, Nj: Prentice Hall, 1997.GILLEN, T.: Performance Management and Appraisal. Chartered Institute of Personnel and Development, London, 2007.NEELY, A., D., ADAMS, C., and KENNERLEY, M. The Performance Prism. Finacial Times. Prentice-Hall, London, 2002.ROB, P. CORONEL C. and CROCKETT, K. Database systems: Implementation and Management. London: Cengage Learning,2008. ISBN 978-1-84480-732-1 .HOFFER, J. A., GEORGE, J. F., VALACICH, J. S. Modern Systems Analysis and Design. 3rd ed., Prentice-Hall Int.,Inc., 2002MOLNÁR, Z. Moderní metody řízení informačních systémů. Praha: Grada, 1992.PENDER, T. UML Bible. Wiley Publishing, Inc., 2003. KAJZAR, D., POLÁČEK, I.: Projektování informačních systémů- strukturovaný a objektový přístup. SU v Opavě, FPFUI, 2003.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Dušan Marček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Dušan Marček, CSc.