Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Suroviny a jejich využití (SJV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJV - Suroviny a jejich využití, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit posluchače znalostmi, které mu umožní pochopit obsahovou náplň předmětu tak, aby bylschopen je aplikovat v praktických činnostech. Absolvent rovněž získá schopnost částečně analyzovat, kategorizovata klasifikovat hlavní požadavky vyplývající z oblasti nerostných surovin a jejich využití pro geologickou práci.

Osnova

Vysvětlení základních pojmů (přírodní zdroj, nerostná surovina, ložisko), jejich klasifikace a faktory ovlivňující jejich význam. Význam nerostných surovin pro ekonomiku státu a světa. Hlavní faktory určující budoucí světový vývoj v těžbě a spotřebě nerostných surovin. Systematický popis nerostných surovin z hlediska jejich využití.I. Kovové nerostné suroviny (rudy): kovy skupiny železa - Fe, Mn, Cr, Ti; neželezné kovy - Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Al, Mg; vzácné kovy - W, Sn, Hg, As, Mo, V, Sb, Bi, Li, Be; drahé kovy - Au, Ag, platinoidy; stopové prvky - In, Ga, Ge, Se, Te apod.;II. Nekovové nerostné suroviny (nerudy): stavební suroviny - žuly, granodiority, diority, vápence, mramory, travertiny, pískovce apod.; suroviny chemického a potravinářského průmyslu a zemědělství - apatity, fosfority, draselné soli, kamenná sůl, saturační vápence apod.; průmyslové nekovové suroviny; keramické, žáruvzdorné a kyselinovzdorné suroviny; sklářské suroviny; slévárenské suroviny; plnidla; bělící a filtrační suroviny; izolační hmoty; suroviny průmyslu barev; abraziva a suroviny pro výrobu umělých abraziv; drahokamy a polodrahokamy; suroviny pro speciální účely (optické, piezo a pyroelektrické apod.);III. Palivoenergetické suroviny: kaustobiolity (skupina uhlí - rašelina, hnědé uhlí, černé uhlí, antracit, plyny uvoněné z uhlí; skupina přírodních uhlovodíků - ropa, zemní plyn, živičné břidlice, roponosné písky , asfalt, zemní vosk); radioaktivní suroviny - U, Th, Ra.IV. hydrominerální suroviny a plyny: minerální vody a plyny; naftové vody s Br, I, B apod.; solanky; hydrotermální vody; sladké vody pitné a vody pro technologické použití; mořská voda; inertní plyny - He, Ar, Ne, Kr apod.Nejdůležitější technologie využití a zpracování nerostných surovin: výroba železa a ocelí, výroba nejdůležitějších anorganických pojiv (vápno, cement, sádra), výroba skla, keramiky, plastů, papíru, technologie tavení hornin, skupiny anorganických barviv a pigmentů, zpracování drahých a dekoračních hornin a minerálů, zpracování ropy a uhlí.

Literatura

Jirásek, J., Vavro, M.: Nerostné suroviny a jejich využití. Ostrava: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovyČR & Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, 2008.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.