Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skelné a keramické materiály (SKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKM - Skelné a keramické materiály, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět provádět změny surovinového složení a změny v technologii výroby skelných a keramických materiálůza účelem cílené modifikace parametrů těchto materiálů - student bude umět navrhovat aplikace keramických materiálů v závislosti od požadavků technické praxe

Osnova

1. Požadavky na suroviny pro výrobu průmyslových skel. Vztahy mezi jednotlivými typy surovin a vlastnostmi připravenýchskel. Příprava vsázky a optimalizace jejího složení.2. Charakteristika skla, struktura skla, sklotvornost látek, metody přípravy skelných materiálů, transformace.3. Viskozita skloviny, její závislost na teplotě a složení skloviny, vztažné viskózní teploty. Nukleace a krystalizacelátek, povrchové napětí skloviny.4. Chemické a fyzikální procesy při tavení (reakce složek, rozpouštění pevných látek v tavenině, čeření a rozpustnostplynů ve sklovině a homogenizace skloviny). 5. Tavicí pánvové a vanové pece pro výrobu skla, využití tepla spalin, proudění skloviny. Energetická náročnostprocesu výroby skla.6. Tvarování skla, postupy, strojní zařízení. Napětí ve skle, regulované chlazení skla. Metody povrchové úpravyskla.7. Základní vlastnosti skel (mechanické, tepelné, optické, elektrické, chemická odolnost).8. Hlavní typy průmyslových skel (křemenné sklo, vodní sklo, obalové, ploché a užitkové sklo, křišťálová skla,tepelně odolná skla, nízkoalkalická skla, speciální skla).9. Sklokeramické materiály - princip výroby, řízená krystalizace sklokeramiky, nukleátory ve sklokeramice, typy,vlastnosti a využití sklokeramiky.10. Požadavky na suroviny pro výrobu užitkové keramiky. Příprava surovinových směsí. Reologické vlastnosti plastickýchtěst a suspenzí.11. Způsoby tvarování sortimentu užitkové keramiky. Metody povrchové úpravy keramických materiálů.12. Tepelné zpracování, vývoj fázového složení a tvorba mikrostruktury při výpalu. Principy funkce průběžné tunelovépece a komorové pece pro výrobu keramických materiálů.13. Porcelán, poloporcelán - typy, výrobní postupy, dekorace, vlastnosti. Pórovinové výrobky, zdravotní keramika.Kamenina a hrnčina.14. Cihlářské výrobky - typy, příprava, vady cihlářských výrobků a metody stanovení vlastností. Využití alternativníchsurovin v oboru výroby užitkové keramiky.

Literatura

[1] HLAVÁČ, J. Základy technologie silikátů. 2. vyd. Praha: SNTL, 1988.[2] HANYKÝŘ, V., KUTZENDÖRFER, J. Technologie keramiky. 2. vyd. Praha: Silikátový svaz, 2008. ISBN 978-80-86821-48-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Ovčačíková, Ph.D.Ing. Michaela Topinková