Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metody analýzy dat (SMAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SMAD - Speciální metody analýzy dat, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlení a zvládnutí základních pojmů a technik pro vyspělou statistickou analýzu dat.Absolventi ovládají základní dovednosti nezbytné pro použití speciálních statistických technik a procedur za použitístatistického software včetně interpretace výsledků statistické analýzy.

Osnova

1. Data. Opakování základních pojmů a poznatků z předmětu 541004/02 - Aplikovaná statistika. Náhodná veličina,náhodný vektor, náhodný výběr, statistický soubor, atd.2. Explorační analýza dat. Datové typy. Jednorozměrná popisná statistika (výběrové charakteristiky, grafický záznam),Vícerozměrná popisná statistika (výběrové charakteristiky, grafický záznam). 3. Teorie odhadu I – použití dat pro odhad parametrů pravděpodobnostních modelů, bodové a intervalové odhady 4. Teorie odhadu II - metody konstrukce bodového odhadu a vlastnosti, MLE, MM.5. Analýza statistického rozhodování z dat. Čistý test významnosti, základní filosofie testování hypotéz, konstrukcep-hodnoty pro jednostranné testy a dvoustranné testy.6. Vybrané parametrické a robustní testy (jednovýběrové a dvouvýběrové). 7. Vícevýběrové testy homoskedasticity, jednofaktorová ANOVA. Analýza POST HOC, problémy s rozhodováním ve vícevýběrovýchtestech.8. ANOVA s dvěma faktory. Třídění podle dvou faktorů bez opakování a s opakováním. Znáhodněné bloky.9. Analýza závislostí I. Korelační analýza. Analýza závislosti kategoriálních proměnných.10. Analýza závislostí II. Význam a softwarové užití vícerozměrné regresní analýzy. Regresní model, vyrovnávacíkřivka, nejjednodušší nelineární regrese, testování hypotéz o parametrech regresního modelu; pás spolehlivosti,problém multikolinearity. Zvládnutí problematiky pomocí software STATGRAPHICS.11. Stochastické procesy. Základní pojmy náhodných procesů. Explorační analýza. 12. Rozklad náhodného procesu. Hledání trendu. Vyrovnávání časových řad.

Literatura

Briš R., Litschmannová M.,STATISTIKA I. pro kombinované a distanční studium, Elektronické skriptum VŠB TU Ostrava,2004.Briš, R., Litschmannová M.: STATISTIKA II., 2007 Ostrava:VŠB – Technická univerzita Ostrava, 2007, ISBN 978-80-248-1482-7 ,elektronické skriptum.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Radim Briš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Briš, CSc.Ing. Martina Litschmannová, Ph.D.