Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy managementu bezpečnosti (SMBezp)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SMBezp - Systémy managementu bezpečnosti, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

předmětu: Poskytnout studentům základní přehled v oblasti nebezpečí, ohrožení a rizika. Předmět je pojat jako teoretickýzáklad metody řízení s důrazem na vybrané oblasti řízení v souvislosti s prevencí a zvládáním mimořádných událostí.Výstupy z učení:Získané znalosti: - vědomosti z oblasti dělení bezpečnostních opatřeních, preventivních opatřeních a jejich vlastní realizaci těchtoopatření. Získané dovednosti: - schopnost orientovat se v problematice bezpečnosti, schopnost zhodnotit možnost provádění analýzy rizik.

Osnova

Oblast teorie bezpečnosti 1. Historie řešení bezpečnosti, sjednocení užívané terminologie 2. Riziko a nebezpečí – definice, teoretický základ, stanovování 3. Analýza rizik – základní dělení metod, filozofické přístupy s ohledem na řešené oblasti 4. Analýza rizik – přehled vybraných metod Oblast bezpečnosti na pracovišti (BOZP) 5. Systém řízení BOZP – základní prvky systému 6. BOZP z pohledu zahraničních přístupů 7. Právní rámec oblasti 8. Zavádění a realizace systému BOZP v organizaciOblast bezpečnosti z pohledu chemického a jaderného průmyslu 9. Historické důvody pro primární zájem o chemický a jaderný průmysl – vybrané události v historii 10. Právní rámec oblasti z pohledu EU a ČR 11. Havarijní plánováníOblast krizového managementu 12. Krizový management jako součást výkonu veřejné správy 13. Příprava na řešení rozsáhlých mimořádných událostí – krizové plány 14. Krizové štáby a bezpečnostní rady

Literatura

[1] ŠENOVSKÝ M., ADAMEC V.: Právní rámec krizového managementu – management záchranných prací, SPBI v Ostravě,2005. [2] SMETANA, M., KRATOCHVÍLOVÁ, D., KRATOCHVÍLOVÁ, D. Havarijní plánování. Brno: Computer Press Media, a.s., 2010.[3] CRANDALL, W., R., PARNELL, J., A., SPILLAN, J. E.: Crisis Management In The New Strategy Landscape, SAGE Publications,Inc, 2009.[4] Ministerstvo práce a sociálních věcí, Český úřad bezpečnosti práce, Národní příručka: Systém řízení bezpečnostia ochrany zdraví při práci, Praha, 2003.[5] Zákon č. 262/2006 Sb. Zákoník práce.[6] Zákon č. 258/2000 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví.[7] Nařízení vlády č. 495/2001 Sb., o poskytování osobních ochranných pracovních prostředků.[8] Nařízení vlády č. 21/2003 Sb., o technických požadavcích na osobní ochranné prostředky.[9] Vyhláška 432/2003 Sb., o podmínkách pro zařazování prací do kategorií.[10] Zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Marek Smetana, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karolína Chmelíkovádoc. Ing. Marek Smetana, Ph.D.Ing. Jiří Vala, Ph.D.Mgr. Jana Wojnarová