Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spojování materiálů a obrábění (SMOn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SMOn - Spojování materiálů a obrábění, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět popsat metody spojování materiálů, hodnotit a stanovit svařitelnost materiálů, charakterizovatstrukturu a vlastnosti svarového spoje- student bude umět objasnit volbu spoje, popsat kritéria pro výběr technologie spojování, hlavně svařování, zhodnotitvlastnosti spojů (svarové, pájené lepené)- charakterizovat základní metody a parametry mechanického obrábění, posoudit anebo zvolit nástrojový materiál,poznat speciální metody spojování a obrábění

Osnova

- Úvod do předmětu. Principy a metody mechanického obrábění (soustružení, frézování, hoblování, obrážení, broušení).- Parametry ovlivňující mechanické obrábění a jejich vliv na kvalitu povrchu. Elektrochemické obrábění.- Materiály na obráběcí nástroje, obrobitelnost materiálů. Volba materiálu pro obrábění, opotřebení nástrojů.- Princip spojování materiálů, rozebíratelné (šroubový spoj, klínový spoj, apod.) a nerozebíratelné spoje (svařování,pájení, atd.) – přehled, příklady. - Tavné svařování. Fyzikální základ procesu. Podstata elektrického oblouku. Tavení a přenos kovu elektrody v oblouku.- Struktura a vlastnosti svarového spoje – svarový kov, tepelně ovlivněná oblast, metalurgické defekty.- Kovářské svařování, svařování plamenové, obloukové svařování – principy, příklady použití.- Elektrostruskové svařování, odporové svařování, svařování laserem – principy, použití.- Metalurgické faktory podmiňující jakost svarových spojů, zkoušky svařitelnosti, řezání kyslíkem.- Tepelné zpracování ocelí před svařováním, během svařování a tepelné zpracování svařenců.- Kontrola svarových spojů, defekty a jejich klasifikace dle ISO normy.- Měkké a tvrdé pájení – principy, použití. Plátování naválcováním, výbuchem, navářením.- Principy lepení, zkoušky lepidel a lepených spojů, vlastnosti a poruchy lepených spojů.- Degradace vlastností spojů (výrobní, provozní). Expertizy příčin porušení spojů a havárií svařovaných konstrukcí.

Literatura

- Koukal, J., Schwarz, D.: Materiály a jejich svařitelnost: učební texty pro kurzy mezinárodních svářečských inženýrů,technologů a pro výuku svařování na vysokých školách. ČSU, Ostrava, 2009, 240 s.- Bilík, O.: Obrábění II, 1. Díl. Fyzikálně mechanické zákonitosti procesu obrábění. VŠB-TU Ostrava, 1994, 139s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Kuboň, Dr.