Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy pro měření a sběr dat (SMSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SMSD - Systémy pro měření a sběr dat, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s různými typy systémů pro měření, sběr a zpracování dat, s jejich vlastnostmi,možnostmi programování a typickými aplikacemi.

Osnova

Přednášky:1. Struktura zásuvných multifunkčních měřicích karet. A/D převodníky, jejich principy a základní parametry2. Podpora zásuvných měřících karet. Začlenění do OS Windows. Přístup k zásuvným multifunkčním kartám v LabVIEW, Zásuvné karty s A/D převodníky.3. Zásuvné karty s D/A převodníkem. Parametry D/A převodníků na zásuvných měřících kartách, módy provozu4. Zásuvné karty s digitálními vstupy a výstupy. SW a HW časování5. Zásuvné karty s čítači a časovači. Parametry časovačů a čítačů na zásuvných měřících kartách, módy provozu6. Jazyk pro komunikaci s měřícími přístroji. Struktura jazyka pro komunikaci s měřícími přístroji SCPI, syntaxe, obecné příkazy 7. Obslužné programy pro měřící přístroje standardu VXI P&P. Struktura obslužného programu VXI P&P, vnitřní, vnější model, struktura a začlenění do vývojových prostředí8. Obslužné programy pro měřící přístroje standardu IVI, zaměnitelnost přístrojů, třídní a specifický ovladač9. Rozhraní pro komunikaci s měřícími přístroji Struktura a definice rozhraní, parametry přenosu, způsoby propojení, módy provozu, synchronizace přenosu,struktura přenášených údajů, propustnost rozhraní GPIB, LXI10. VME, VXI, PXI měřící systémy, Compact PCI sběrnice, struktura, adresace, časování, propustnost sběrnice.11. TCPIP protokol a DataSocket pro účely komunikace aplikací. Web server, možnosti realizace distribuovaných měřících systémů.12. Vytváření Embedded systémů v grafickém programovacím prostředí. Podpora jednočipových mikropočítačů. Podpora programování FPGA pro HW cRIO.13. Vytváření Real-Time systémů v grafickém programovacím prostředí.Laboratoře:1. Stručné opakování principů práce v grafickém programovacím prostředí2. Základní přístupy k analogovým vstupům na kartách sběru dat v grafickém programovacím prostředí.3. Práce s analogovými výstupy v grafickém programovacím prostředí. 4. Obsluha digitálních vstupů a výstupů v grafickém programovacím prostředí.5. Práce s čítači a časovači v grafickém programovacím prostředí. Zadání semestrálního projektu6. Formátování textových řetězců za účelem vytváření příkazů pro přístroje v grafickém programovacím prostředí.7. Sériová komunikace v grafickém programovacím prostředí.8. Vývoj obslužného programu pro DMM.9. Použití VXI P&P obslužných programů pro měřící přístroje v obecné testovací aplikaci v grafickém programovacím prostředí.10. Použití IVI obslužných programů pro měřící přístroje v obecné testovací aplikaci v grafickém programovacím prostředí.11. Implementace přenosu dat mezi aplikacemi užitím TCP/IP, DataSocket

Literatura

[1] BILÍK, P.: Systémy pro měření a sběr dat, učební text [online]. Ostrava: VŠB TU, 2012 [cit. 2015-02-17].

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Bilík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Bilík, Ph.D.Ing. Michal Kelnar