Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slévárenství ocelových odlitků (SOCO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOCO - Slévárenství ocelových odlitků, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - student bude umět charakterizovat technologii výroby oceli na odlitky v elektrických pecích obloukových a indukčníchstředofrekvenčních pecích- student bude umět vysvětlit význam zpracování oceli na odlitky v oblasti sekundární metalurgie a základní příčinyvzniku jednotlivých druhů slévárenských vadZískané dovednosti: - student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o vhodnosti technologických a metalurgických postupů přivýrobě oceli na odlitky - student bude umět použít své teoretické poznatky k návrhům úprav technologie výroby oceli na odlitky ve slévárensképraxi

Osnova

1. Úvod do historie výroby železa až do současnosti. Základní parametry elektrických obloukových pecí a elektrickýchindukčních pecí.2. Základy termodynamiky ocelářských pochodů. Roztoky roztavených kovů, nekovů a plynů.3. Normy a sortiment ocelí na odlitky. Konstrukční oceli na odlitky. Speciální oceli na odlitky korozivzdorné.Speciální oceli na odlitky vzdorující opotřebení.4. Konstrukce a tepelný režim práce elektrické obloukové pece (EOP). Vyzdívky elektrických obloukových pecí. Vývojtechnologie EOP.5. Výroba nelegovaných ocelí na odlitky v zásaditých EOP. Průběh jednotlivých technologicko-metalurgických fází.Praxe vedení tavby.6. Technologie výroby legovaných ocelí na odlitky v zásaditých EOP. Funkce hlavních termodynamických podmínek metalurgickýchpochodů.7. Intenzifikace výroby oceli v EOP. Soudobé vývojové trendy výroby oceli v EOP.8. Výroba oceli v kyselých EOP. Přednosti kyselých EOP oproti zásaditým EOP.9. Konstrukce a tepelný režim práce elektrické indukční pece středofrekvenční (EIP). Dusací žáruvzdorné hmoty EIP.Praxe vedení tavby.10. Technologie výroby nelegovaných a legovaných ocelí v EIP.11. Dezoxidace oceli v licí pánvi a odlévání. Závěrečná dezoxidace oceli v pánvi a její vliv na vlastnosti oceli.12. Možnosti sekundární metalurgie ve slévárnách oceli. Použití jednotlivých metod a principy jednotlivých postupůsekundární metalurgie.13. Vady ocelových odlitků. Příčiny vzniku jednotlivých druhů vad a možnosti jejich odstranění.14. Některé možnosti využití nákladové analýzy k řízení výroby oceli. Metoda rozdílové kalkulace, neúplných vlastníchnákladů. Využití nákladů k řízení výroby.

Literatura

[1] Čamek, L., Slévárenství ocelových odlitků. Studijní opora k předmětu.[2] Šenberger, J., Stránský, K., Bůžek, Z., Záděra, A., Kafka, V., Metalurgie, VUTIUM, VUT Brno 2008, ISBN 978-80-214-3632-9 ,310s.[3] Levíček, P., Stránský, K., Metalurgické vady ocelových odlitků, SNTL, Praha 1984, 269 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D.