Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojově orientované jazyky (SOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOJ - Strojově orientované jazyky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámení se s možnostmi využití technických prostředků počítače PC v jazyce symbolických instrukcí. Poabsolvování předmětu budou studenti schopni eliminovat nedostatky vyšších programovacích jazyků kódem v JSI. Studentibudou také schopni spojovat moduly z více programovacích jazyků do jednoho programu.

Osnova

Přednášky:1. Procesory Intel 8086, velikosti operandů, registry, adresace - bázové a indexové registry, výpočet fyzické adresy.2. Instrukce přesunové, použití adresace přímé a nepřímé. 3. Instrukce aritmetické a logické. 4. Instrukce skokové, řetězcové a řídící. 5. Rozšiřování instrukčního souboru během vývoje procesorů Intel. 6. Spojování programů v JSI s vyššími programovacími jazyky, použití JSI ve zdrojových textech vyšších programovacíchjazyků. 7. Předávání parametrů a návratových hodnot do funkcí.8. Rozšíření procesorů na 64 bitový režim, spojování s vyššími programovacími jazyky9. Statické a dynamické linkování, implementace OOP a přetížených identifikátorů. 10. Výpočty s velkými čísly, základní principy.11. Výpočty s velkými čísly bez omezení velikosti. 12. Formáty desetinných čísel, provádění výpočtů s desetinnými čísly. 13. Matematický koprocesor, FPU a SSE. Cvičení (probíhají v počítačové učebně): 1. Registry, základní adresovací režimy, nedokonalosti překladačů vyšších jazyků.2. Překlad a linkování programu. Symboly veřejné a lokální. Spojování programů jazyka C a ASM.3. Instrukce přesunové a skokové.4. Instrukce logické a aritmetické.5. Instrukce řetězcové.6. Předávání parametrů přes zásobník, návratové hodnoty funkcí.7. Manipulace se základními datovými typy v podprogramech.8. Aritmetika s čísly ve více registrech.9. Sčítání, odčítání a bitové posuny N-bitových čísel.10. Násobení a dělení N-bitových čísel.11. Programování v 64 bitovém režimu.12. Formáty a výpočty s desetinnými čísly. 13. Matematický koprocesor FPU a jednotka SSE

Literatura

Barry B. Brey, The Intel Microprocessors, Prentice Hall; 8 edition (June 28, 2008), ISBN: 0135026458 Benjamin Ray Seyfarth, Introduction to 64 Bit Intel Assembly Language Programming for Linux, CreateSpace IndependentPublishing Platform; 2 edition (June 23, 2012), ISBN: 1478119209 http://www.intel.com, http://www.amd.com - technická a programátorská specifikace procesorů.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Olivka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Olivka, Ph.D.