Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skriptovací programovací jazyky a jejich aplikace (SPJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPJA - Skriptovací programovací jazyky a jejich aplikace, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit posluchače s rysy moderních skriptovacích jazyků a jejich aplikacemi. Důraz jekladen na prakticky významné aplikace.

Osnova

Přednášky1. Skriptovací jazyky. Motivace pro jejich použití. Hlavní rysy a srovnání některých populárních skriptovacíchjazyků - Ruby, JavaScript, Perl, Python, Tcl. Perspektivy skriptovacích jazyků.2. Programovací jazyk Python. Historie a vlastnosti.3. Konstrukce jazyka Python: Řízení toku, definice funkcí, způsoby předávání parametrů, volání funkcí.4. Konstrukce jazyka Python: Kolekce, iterátory, generátory, closures, reflexe. Ukázky použití jednotlivých technika jejich srovnání s technologiemi Java nebo C#.5. Python a objektové programování: Definice tříd, metod, proměnných.6. Využití návrhových vzorů pro efektivní implementaci objektově orientovaného kódu.7. Standardní a aplikačně zaměřené knihovny v jazyce Python. Příklady použití.8. Využití jazyka Python pro konstruování webových aplikací. Práce s vestavěným webovým serverem. Webové frameworky pro Python.9. Realizace „server-side“ webové aplikace. Realizace „klient-side“ webové aplikace. Vytváření formulářů. Spolupráces klientem pomocí JavaScriptu.10. Webové služby, výměna dat pomocí XML a JSON. Realizace webových služeb s využitím metody REST.11. Napojení na pythonovských programů na databáze a prostorové databáze. Vytváření geografických webových aplikací.12. Využití jazyka Python pro konstruování GUI.13. Využití jazyka Python pro konstruování multimediálních aplikací a her.14. Paralelní programování v Pythonu. CvičeníNa cvičeních budou probírána témata teoreticky vysvětlená na přednáškách.1. Seznámení se z vývojovým prostředím. Ukázka interaktivního režimu. Vytváření skriptů ve vybraných jazycích ajejich porovnání.2. Představení základních konstrukcí jazyka Python, řízení toku, práce s typy list a slovník.3. Definice funkcí, způsoby předávání parametrů, volání funkcí, zápis lambda funkcí a jejich využití pro prácis listy.4. Představení kolekcí, iterátorů, generátorů, closures a reflexe. Ukázka použití jednotlivých technik a jejichsrovnání s technologiemi Java nebo C#.5. Ukázka objektově orientovaného programování. Definice tříd, metod, proměnných.6. Pokročilé techniky objektového programování, využití návrhových vzorů pro efektivní vytváření aplikací.7. Představení standardní knihovny. Práce s vestavěným webovým serverem, vzdáleným voláním funkcí, XML knihovnouElementTree.8. Vytváření webových aplikací. Realizace objektového modelu URI. Vytváření formulářů. Spolupráce s klientem pomocíJavaScriptu.9. Pokročilé programování webových aplikací. Výměna dat s klientem pomocí XML a JSON.10. Realizace webových služeb architekturou REST.11. Realizace propojení s databází. Práce s prostorovými daty.12. Konstrukce GUI v jazyce Python13. Programování s vlákny a procesy.14. Závěrečný test.

Literatura

D. Harms, K. McDonald, Začínáme programovat v jazyce Python, CPress, ISBN: 80-722-6799-XM. Lutz, D. Ascher, Naučte se Python, Grada, ISBN: 80-247-0367-XM. Lutz, Programming Python, 2nd Edition, Oreilly & Associates Inc, 2001, ISBN-13: 9780596000851 / ISBN-10: 0596000855On-Line dokumentace k jazyku Python: docs.python.org

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Eduard Sojka

Vyučující

Ing. Martin BartečekIng. Tomáš Fabián, Ph.D.Ing. Jan Gaura, Ph.D.Ing. Branislav HolýIng. Roman MátlIng. Magdalena Metlická