Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Servopohony malých výkonů (SPMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPMV - Servopohony malých výkonů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student získá znalosti umožňující dobrou orientaci v principech činnosti elektrických servopohonůmalého výkonu, schopnost samostatné analýzy a syntézy částí elektrických servopohonů malého výkonu a umí aplikovatzískané poznatky při praktickém návrhu elektrických servopohonů malého výkonu.

Osnova

Přednášky:Definice elektrického regulačního servopohonu. Význam regulačních pohonů.Prostředky pro řízení elektrických servopohonů. Regulátory, snímače. Číslicová regulace elektrických servopohonů.Regulace polohy servopohonů. Lineární a časově optimální regulace.Pohony se stejnosměrnými servomotory. Čtyřkvadrantové pulzní měniče pro napájení stejnosměrných servomotorů, jejichřízení. Regulační struktury se stejnosměrnými servomotory. Statické a dynamické vlastnosti pohonů se stejnosměrnými servomotory.Pohony se střídavými asynchronními servomotory, princip činnosti. Měniče pro napájení asynchronních servomotorů,jejich řízení. Regulační struktury pohonů se střídavými asynchronními servomotory. Statické a dynamické vlastnosti.Pohony se střídavými servomotory synchronního typu - s permanentními magnety a reluktanční. Rozdělení, principčinnosti. Měniče pro napájení těchto servomotorů, jejich řízení. Regulační struktury pohonů se střídavými servomotory synchronního typu. Statické a dynamické vlastnosti.Servopohony s elektronicky komutovanými motory (ECM). Princip činnosti ECM. Měniče pro napájení těchto motorů,jejich řízení, regulační struktury pohonů s ECM. Statické a dynamické vlastnosti.Servopohony s krokovými motory. Rozdělení, princip činnosti. Měniče pro napájení těchto motorů, jejich řízení.Regulační struktury. Řízení pohonů s krokovými motory. Statické a dynamické charakteristiky pohonů s krokovýmimotory.Servopohony s lineárními motory. Princip činnosti, měniče pro napájení těchto motorů, jejich řízení, regulačnístruktury.Vývojové tendence servopohonů malých výkonů.Cvičení:Bezpečnostní školení pro práci v laboratořích, seznámení s obsahem cvičení a podmínkami zápočtu. Příklady servopohonů se stejnosměrnými motory. Příklady servopohonů s asynchronními motory. Příklady servopohonů se synchronními motory. Kontrolní test č.1. - Procvičování probraného učiva Příklady servopohonů s elektronicky komutovanými motory Příklady servopohonů s krokovými motoryKontrolní test č.2. - Procvičování probraného učivaShrnutí předmětu, závěrečná konzultace k celému rozsahu předmětu, opravy testů, zápočet.Laboratoře:Stejnosměrný polohový servopohon s MAXON motorem.Pohon s bezkomutátorovým elektronicky komutovaným (EC) motorem.Pohon s lineárním motorem.Projekty: Protokoly z laboratorních cvičení.

Literatura

Neborák, I., Sládeček, V.: Servopohony malých výkonů. Učební texty pro kombinované a distanční studium. VŠB-TUOstrava, 2005.Skalický J.: Elektrické servopohony. VUT v Brně 1999. ISBN 80-214-1978-4 .BOLDEA, I.-NASAR, S. A.: Electric Drives, CRC Press LLC, 1999.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivo Neborák, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Kuchař, Ph.D.doc. Ing. Ivo Neborák, CSc.Ing. Václav Sládeček, Ph.D.